Версія для друку Версія для друку

Проблеми та успіхи «Агроферту»

Я вже неодноразово писав про це фермерське господарство на сторінках районки. Все своє життя пропрацював на селі, обіймав різні керівні посади. По спеціальності агроном, закінчив Одеський СГУ. Після розпаду товариства, працював, як і багато інших односельців у Хмельницькій області в саду. На початку 2013 року сільський голова запросив у кабінет і каже: «Іванович, потрібна твоя допомога. Є хлопці, які хочуть щось робити із землями, які заростають чагарниками в нашому селі, а краще за тебе ці поля ніхто не знає». Не роздумуючи, я погодився на цю пропозицію, бо чесно кажучи, теж в душі переживав за долю села. Познайомився із головою господарства Петром Польчуком, заступником Славком Мейсюком, яким на той час не було і 40, трактористами, вони були до речі, як і керівники, із Рахівського району. Розповіли як і що сіяли минулого року, що зібрали і які намітили плани на майбутнє. Зразу скажу, спочатку не все виходило так як потрібно. Сіяли яким попало насінням у досить погано підготовлений грунт та ще й гербіцидів не вистачало. На фермі налічувалось 40 голів великої рогатої худоби м’ясних порід, завезених із Чехії. І коли вже ми з керівниками обговорили організаційні питання, приступили до діла. Було завезено імпортну техніку, зокрема трактори Клаас, Джон Дір, Месей Ферг’юсон, комбайн зерновий і силосний Домінатор, знаряддя до них і діло зразу пішло на поправку. Почали орендувати землі не лише в Арданові, а й у сусідньому Доробратові. Всі працівники від трактористів, тваринників – до керівників запрацювали як одна дружня команда. І ця робота з року в рік почала приносити свої результати.
На даний час господарство нараховує більше 200 голів ВРХ, (маємо свій ковбасний цех), посіяно біля 200 га кукурудзи, 40 га озимої пшениці, 40 га озимого ячменю, 15 га вівса і в цьому році попробували і посіяли 10 га сої. Також є біля 60 га пасовищ і 70 га сінокосів. Озимої пшениці зібрали по 38 цнт/га, озимого ячменю по 31 цнт/га. Насіння було елітне, трьох сортів: «Епоха одеська», «Антонівка», «Переяславська» і два сорти озимого ячменю чехословацької селекції «Луар» і нашої – «Достойний».
Кукурудзи висіяли три гібриди, дуже сподобався гібрид – поліпшена версія «Дніпровського 181СВ» і сорт ЗЖЗ, який дає надію на гарний урожай. Вирішили робити ставку на сорти і гібриди місцевої селекції, які не такі вибагливі до умов вирощування. Однак є ще багато проблемних питань. Кожен агроном як і лікар, повинен знати агрохімічні дані кожного поля. Бо кожне поле по-іншому забезпечене тими чи іншими елементами живлення рослин і потрібно знати, що треба вносити на кожне конкретне поле. На даний час такої структури, як агрохімлабораторія не існує. І це питання, мабуть, турбує і інших фермерів. Другим проблемним питанням залишається нестача кадрів, зокрема, механізаторів, агрономів, зоотехніків, зварювальників. Чомусь держава перестає фінансувати профтехучилища, які готували кадри для селянських господарств.
Дизпаливо не дешевшає, а навпаки, дорожчає в сезон сільгоспробіт. Слухаєш, як відносяться до сільгоспвиробників за кордоном, то дивуєшся. Коли трактор або комбайн там пропускають як у нас швидку допомогу. Звичайно, зі сторони держави потрібно ставитись до сільського господарства не так, як зараз, а так як було колись, при СРСР, коли виплачувались дотації, страхувались посіви і багаторічні насадження від стихійного лиха, паливно-мастильні матеріали відповідали цінам, які господарство було в змозі закупити, дешеві мінеральні добрива і засоби захисту і т.д.
Тепер весь цей тягар на своїх плечах несуть керівники СФГ. Ціни на продукцію не відповідають затратам. Але разом з тим господарство працює, вирощує сільськогосподарські культури. Попри всі біди і негаразди, милують око при в’їзді в село Арданово оброблені і засіяні поля, чисті узбіччя дороги. Дякуючи цим хлопцям-ентузіастам, село оживає, відроджуються поля, люди надіються, що будуть мати роботу вдома і працюватимуть на благо своїх сімей, на благо рідного села. І за це вам арданівці скажуть лише «Спасибі». Отож, до нових звершень, до нових здобутків і перемог на такій нелегкій трудовій ниві!
Іван ЛЕНДЄЛ,
агроном СФГ «Агроферт».

Ваш отзыв

Ваш коментар