- Нове життя - https://nz-ir.com -

Освіта повинна бути якісна, доступна і цікава для кожного школяра

Минулого вівторка відбулася серпнева конференція педагогічних працівників. Привітати освітян із новим навчальним роком прийшли голова районної ради Віктор Симканинець і перший заступник голови райдержадміністрації Ігор Павлишин.
Найбільшою перемогою кожного вчителя є успіхи його учнів. Відрадно, що на конференцію запрошено дітей, які стали призерами ІІІ та IV-го етапів Всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін та ІІ і ІІІ етапів захисту наукових робіт Малої академії наук, а також учителі та наукові керівники, котрі зуміли не тільки віднайти талановиту дитину, а й допомогти їй повірити в свої здібності, не пожаліли сил, наснаги, знань для маленьких розумників. Керівники району вручили кращим з кращих грамоти.
Квіти до пам’ятника воїнам-визволителям, віддаючи шану учасникам Другої світової війни та загиблим на Майдані та в зоні АТО, надано честь покласти учням-переможцям ІІІ-го етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад та ІІ і ІІІ етапів захисту наукових робіт Малої академії наук.
За підсумками навчального 2015-2016 року знаючих, творчих і креативних освітян також відзначено грамотами. Цього вони удостоєні за створення сприятливих умов для самозростання, розвитку творчого потенціалу учнівської молоді, активне впровадження нового змісту освіти та успішну реалізацію програми «Обдаровані діти» у 2015-2016 навчальному році.
Голова райкому профспілки працівників освіти і науки Олег Попович вручив переможцям спартакіади школярів медалі та цінні подарунки. Серед нагороджених – команда районної станції юних туристів, Зарічанська ЗОШ І-ІІ ступенів, Луківського, Великораковецького №2 і Кам’янського дитячих навчальних закладів.
Із доповіддю про «Підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти у 2015-2016 навчальному році та завдання на 2016-2017 рік» виступила начальник відділу освіти райдержадміністрації Єлизавета Яцканич.
– Упродовж 2015-2016 навчального року, – зазначила Єлизавета Михайлівна, – педагогічна діяльність освітянських колективів дошкільних навчальних закладів була спрямована на розбудову дошкільної ланки, реалізацію державної політики щодо її збереження, розвитку і модернізації. Це сприяло збереженню мережі та відкриттю освітніх установ, що сьогодні функціонують.
На сьогодні нараховується 59 дошкільних навчальних закладів, з них 2 навчально-виховні комплекси у селах Велика Розтока та Смологовиця.
У дошкільних установах віком від 1 до 6 років виховується 4 360 дошкільнят, що становить 60%, а дітей від 3 до 6 років нараховується 3 690, що становить 83,3%, кількість дітей 5-ти річного віку – 1447, які 100% охоплені різними формами навчання щодо підготовки дітей до школи. Ця цифра досягнута завдяки роботі 21-ої короткотривалої групи при дошкільних установах.
Відкрито ясельну групу на базі Сілецького ДНЗ №2 на 15 місць, на базі НВК «Смологовицька загальноосвітня школа – сад І-ІІ ступенів» і планується відкрити дошкільну групу до кінця 2016 року на базі Брідського ДНЗ на 20 місць.
У наступні роки передбачено подальше розширення мережі дошкільних навчальних закладів за рахунок новобудов, добудов та створення навчально-виховних комплексів з метою охоплення всіх дітей дошкільною освітою. Зокрема, заплановано будівництво Зарічанського та Малораковецького дошкільних навчальних закладів, оскільки у цих населених пунктах найбільше дітей не охоплено дошкільною освітою.
Гостро виникає потреба у реконструкції старого приміщення дошкільного закладу в селі Чорний Потік, оскільки аварійне приміщення закрите, а діти переведені у приміщення будинку культури.
У 2015-2016 навчальному році Міністерством освіти і науки України було оголошено проведення державної підсумкової атестації з 3 предметів у форматі зовнішнього незалежного оцінювання. У тестуванні з української мови взяло участь 786 випускників.

Із них не подолали поріг – 225 (28.6%). Від 100 до 120 балів отримали 214 (27.2%) учнів, від 120 до 140 – 113 (14.4%) випускників, від140 до160 – 99 (12.6%), від 160 до 180 – 83 (10.6%), від180 до 200 балів – 52 (6.6%).
Тільки у 2 навчальних закладах всі випускники (100%) подолали поріг – Дубрівської ЗОШ та Іршавської гімназії;
Всі випускники (100%) не подолали поріг – у Ільницькій школі-інтернаті; більше 50% випускників не подолали поріг у Арданівській та Брідській ЗОШ І-ІІІ ступенів; а до 10 % випускників НЕ подолали поріг – у Білківській ЗОШ №2 та Ільницькому ліцеї. У 9 із 26 навчальних закладів високий рівень відсутній взагалі. Найвищий показник високого рівня у районі – 38,5% показали учні Іршавської гімназії.
У тестуванні з історії взяли участь 649 учнів. З них не подолали поріг – 211 (32,5%), а 16 (2,5%) – отримали бали від 180 до 200. 219 (33,7%) отримали від 100 до120 балів, 111 (17,1%) учнів– від 120 до140 , 61 (9,4%) учень набрали від 140 до160 і 31 (4,8%) учень від 160 до180 балів.
Всі випускники (100%) подолали поріг у Білківській ЗОШ І-ІІІ ст. №2 та Іршавській гімназії. Нема таких навчальних закладів, у яких всі випускники (100%) не подолали поріг . Більше 50 % учнів не подолали поріг в Арданівській та Броньківській ЗОШ. У 18 із 26 школах високий рівень відсутній взагалі, а більше 10% випускників мають результати високого рівня – у 2 навчальних закладах.
У тестуванні і математики взяли участь 201 учень загальноосвітніх навчальних закладів, з них не подолали поріг 55 (27,4%), адже набрали від 100 до 120 балів. 48 (23,9%) отримали від 120 до140, 28 (13,9%) – від 140 до160, 15 (7,5%) учнів – від 160 до 180 балів. Ніхто не отримав більше 180 балів.
Всі випускники (100%) подолали поріг у Загатській, Ільницькій, Імстичівській, Кушницькій, Малораковецькій, Осійській, Сілецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів та Іршавській гімназії. Більше 50% випускників не подолали поріг у Великораковецькій, Вільхівській, Дубрівській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Всі випускники (100%) не подолали поріг у Броньківській ЗОШ І-ІІІ ст.. Балів високого рівня у районі нема.
Отже, найкращі результати показали учні з української мови, а найгірші – з математики.
– Активного обговорення сьогодні, – наголосила Є. Яцканич, – набула Концепція нової школи, оголошена міністром освіти і науки Лілією Гриневич. Нова школа має працювати на засадах педагогіки партнерства. В її основі – спілкування, взаємодія та співпраця між учителем, учнем, батьками. Учні, вчителі, батьки об’єднані спільними цілями та прагненнями, є добровільними й зацікавленими спільниками, рівноправними учасниками освітнього процесу, відповідальними за результат. Школа має ініціювати нову, глибшу залученість родини до побудови освітньої траєкторії дитини. Діалог і багатостороння комунікація між учнями, учителями та батьками змінить односторонню авторитарну комунікацію вчитель- учень. Відповідно проекту нового базового «Закону про освіту» ключовими для нової української школи визначено такі компетентності: спілкування державною мовою, володіння іноземними мовами, математична грамотність, компетентність в природничих науках і технологіях, інформаційно-цифрова компетентність, уміння навчатися протягом усього життя, соціальна та громадянська компетентність, загальнокультурна грамотність, екологічна грамотність та підприємливість. Усі вони однаково важливі й взаємопов’язані, кожну з них учні набуватимуть поступово, послідовно під час вивчення різних предметів на всіх етапах освіти. Для всіх компетентностей є спільними вміння читати і розуміти прочитане, висловлювати думку усно і письмово, критичне мислення, здатність логічно обгрунтувати свою позицію, ініціативність, творчість, уміння вирішувати проблеми, оцінювати ризики та приймати рішення, уміння конструктивно керувати емоціями, застосовувати емоційний інтелект, вміння працювати в команді.
У минулому році ми маємо такі найважливіші досягнення:
учнів із навчальних закладів нашого району стали призерами ІІІ етапу предметних олімпіад (7 учнів отримали дипломи ІІ ступеня, 9 учнів – дипломи ІІІ ступеня). Учениця 11 класу Вільхівської ЗОШ І-ІІІ ст. Луканинець Уляна отримала диплом ІІІ ст. у ІV етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з німецької мови.
11 учнів – вихованців секцій відділення Малої академії наук вибороли призові місця на ІІ (обласному) етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України (4 учнів вибороли І місце, 3 учнів – ІІ місце, 4 учнів – ІІІ місце). Плиска Вікторія, вихованка секції «Фольклористика» при Приборжавській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів, наук. кер. Лях М.І. виборола ІІІ м. на Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України.
На ІІІ етапі VІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка Тинта Вікторія виборола ІІ місце, а Дика Богдана – І. Представляючи нашу область на ІV етапі Конкурсу, Дика Богдана виборола ІІ місце.
Спортсмени Іршавського району вибороли ІІ загальнокомандне місце на V Спортивних іграх школярів Закарпатської області у 2016 році. Дві вікові групи юних баскетболістів Іршавського району (учні Великораковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів, Малораковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів – тренер Половка В.М.) представляли область на Всеукраїнському етапі змагань з баскетболу 3Х3.
Другий рік поспіль учні 4 класів загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІІ ступенів змагаються в районному конкурсі «Початківець року». Цьогоріч учні 15 навчальних закладів взяли участь у цьому конкурсі. Щороку проводиться районний конкурс читців художнього слова, присвячений річниці від дня народження Т.Г.Шевченка між учнями загальноосвітніх навчальних закладів ІІ-ІІІ ступенів та вихованців РБДТ.
Відповідно до наказів Міністерства освіти і науки України 29.11.2015 № 1379 „Про здійснення заходів щодо організації літніх мовних таборів”, департаменту освіти і науки Закарпатської облдержадміністрації 12.01.2016 № 3 „Про організацію роботи літніх мовних таборів”, на базі восьми (Іршавської №1, Іршавської №2, Іршавської гімназії, Білківської, Великораковецької, Доробратівської, Ільницького спортивно-гуманітарного ліцею, Ільницької) загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів) з 6 до 20 червня 2015 року працювали літні мовні табори з англійською, німецькою та французькою мовами. Метою організації літніх мовних таборів є створення сприятливих умов для школярів щодо практичного застосування знань з іноземних мов, отриманих упродовж навчального року.
За підсумками конкурсу на участь у проекті „Go Camps”, оголошеного Міністерством освіти і науки України у співпраці з громадською організацією Go Global у лютому 2016 року, учасниками проекту стали Іршавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 та Іршавська гімназія і отримала статус „Go Camps”. Вивчати та практикувати англійську мову дітям допомагає Джері Салан, волонтер із Сполучених Штатів Америки, залучаючи їх до участі у різноманітних навчальних та розважальних заходах, ігрових та спортивних видах діяльності.
28 травня 20016 року учні Довжанської ЗОШ І-ІІІ ступенів разом із учнями з усієї України встановили новий рекорд – вивчали англійську мову під час найбільш масштабного в історії України та світу уроку англійської. Акцію організувала громадська організація Go Global спільно з Посольством США в рамках Року англійської мови та Днів Америки в Україні.
Серед основних завдань на 2016-2017 навчальний рік:
запровадження заходів з реалізації концепції нової української школи;
доступність та якість надання освітніх послуг кожній дитині;
створення освітніх округів, опорних шкіл, забезпечення їх висококваліфікованими педагогічними кадрами, навчальним та технічним обладнанням;
реалізації оновлених програм початкової школи та нових підходів до оцінювання знань учнів.
Єлизавета Яцканич у своїй доповіді порушила ряд інших важливих проблем.
У обговорені доповіді взяли участь директор Іршавської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 Ганна Гичка, завідуюча Великораковецьким ДНЗ №3 Марія Гобона, директор Сілецької ЗОШ І-ІІІ ступенів Світлана Зан, завідувач РМК відділу освіти Мар’яна Гудь, директор Доробратівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Володимир Білинець, завідувач відділенням науково-дослідних робіт Малої академії наук України Марія Половка.
Учасники серпневої конференції висловилися за присвоєння премії ім. Августина Волошина вчительці Вільхівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Світлані Кивеждій.
Василь Шкіря.