- Нове життя - https://nz-ir.com -

МІСТЯНИ ПІДТРИМУЮТЬ ОБ’ЄДНАННЯ ІРШАВИ З ЛОЗОЮ У МІСЬКУ ТЕРИТОРІАЛЬНУ ГРОМАДУ

Згідно з рішенням сесії від 5 серпня 2016 року тривають громадські обговорення з питань добровільного об’єднання територіальних громад. Відповідно до плану роботи ініціативної групи, міський голова провів ряд зустрічей з трудовими колективами на території міста.
Відтак, у ході бесіди з колективами Іршавської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 та №2, Іршавської гімназії, початкової школи с.Собатин, ДНЗ №1,2,3,4 м.Іршава та с.Собатин, Степан Бобик коротко ознайомив присутніх із впровадженням адміністративно-територіальної реформи, основними кроками міської ради Іршави та сільської ради с.Лози на шляху створення Іршавської міської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) з центром у м.Іршава.
Також виокремив можливі позитиви та негативи, які може очікувати майбутня спроможна об’єднана Іршавська громада.
Отже, серед основних переваг проведення реформи наступне:
– надходження до бюджету додатково у вигляді податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) у розмірі 60%, а у грошовому еквіваленті – більше 11 мільйонів гривень на рік.
– 962 тисячі гривень – субвенція на розвиток інфраструктури с.Лоза.
– 1 мільйон 645 тис.грн. – бюджет розвитку – заохочувальна субвенція для ОТГ.
Всього у разі об’єднання ОТГ отримує додатково 14 мільйонів гривень – Об’єднані територіальні громади прирівнюються і наділяються усіма правами, які мають міста обласного значення: має прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом в отриманні субвенції на галузі освіти, медицини, культури; безпосередня співпраця ОТГ із Мінрегіонбудом у напрямку фінансування проектів, які передбачають покращення соціально-економічного становища об’єднаної територіальної громади.
– Органи місцевого самоврядування об’єднаних громад отримують виключні повноваження щодо розпорядження, володіння і користування земельними ділянками в межах своєї юрисдикції (як у межах, так і за межами населеного пункту).
Втім, очікувати манни небесної відразу після створення ОТГ і суцільних позитивів не варто, оскільки поряд із суттєвим збільшенням бюджетних ресурсів, пропорційно збільшується об’єм роботи на території новоствореної громади не тільки в напрямку розвитку інфраструктури (дороги, школи, дитсадки, інженерні комунікації тощо), а й забезпеченні мешканців громади послугами, що надаються органами державної влади. Починаючи від первинної медицини і закінчуючи функціями, які сьогодні виконує управління соціального захисту населення. І все це лягає на плечі адміністрації ОТГ.
Крім того, створення Іршавської міської об’єднаної територіальної громади залежить від обласної державної адміністрації, яка повинна надати позитивний висновок. А також, у майбутній громаді повинні пройти вибори, на яких обиратимуть депутатський корпус, старосту с.Лоза та голову ОТГ. До мінусів можна віднести і ліквідацію сільради у селі Лоза. Натомість буде введено посаду старости. На функціональність зміна назви посади не впливатиме, оскільки послуги, які надавались сільською радою, будуть доступні для мешканців і надалі.
Таким чином, у всіх колективах присутні висловили підтримку шляху, обраного Іршавою та Лозою, зі сподіваннями на краще майбутнє. Разом із тим, Віра Глушко, вчитель початкових класів Іршавської ЗОШ №2 відзначила, що досвід ряду європейських країн, які пройшли цей шлях, демонструє всі переваги і, зокрема, освіта у разі створення ОТГ має шанс на нове, зовсім інше майбутнє.
Андрій Луців, вчитель хімії Іршавської гімназії порушив питання про можливе вливання інших населених пунктів до складу потенційної Іршавської ОТГ.
Мер наголосив, що якщо до ОТГ звертається громада з ініціативою стати її членом, то цей процес не потребує виборів, а існуюча спроможна територіальна громада на сесії приймає відповідне рішення. Вихователь Іршавського ДНЗ №1 Любов Продан наголосила, що збільшення ресурсів після об’єднання дозволить покращити умови для здійснення навчально-виховного процесу та матеріально-технічний стан закладів освіти – шкіл та ДНЗ.
У колективі Іршавської ЗОШ №1 присутні відзначили, що при спрямуванні коштів для закладів освіти, які після створення спроможної територіальної громади увійдуть у її підпорядкування, слід особливу увагу звертати на матеріально-технічне забезпечення школи та пропорційний розподіл коштів серед освітніх закладів, зважати на кількість учнів та стан будівель.
Абсолютне порозуміння та підтримку в ході обговорення питання створення Іршавської міської об’єднаної територіальної громади висловлюють колективи дитячих садочків №2,3, 4, а також школа та ДНЗ села Собатин. Насамперед мотивують свою позицію тим, що суттєве збільшення ресурсної бази дозволить проводити такі роботи, які були мрією для більшості колективів, а разом із тим зовсім відійдуть проблеми, які систематично були тягарем для педпрацівників та батьків. Зокрема, проведення поточних косметичних ремонтів, придбання канцелярського приладдя тощо.

Ліана ДЕМЧИК,
начальник відділу по зв’язках із громадськістю та ЗМІ
міської ради.