- Нове життя - https://nz-ir.com -

«Джура» в Осої вже не вперше…

У попередньому номері газети «Нове життя» ми вже повідомляли про те, що в гірському селі Осій у ці дні проводилася всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»).
Офіційне відкриття відбулося у меморіальному комплексі «Красне поле», що поблизу Хуста. Серед тих, хто завітав на свято, і очільники району – голова райдержадміністрації Олександр Горін і голова районної ради Віктор Симканинець, а також директор Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Міністерства освіти і науки України Наталія Савченко, перший заступник голови РДА Ігор Павлишин, заступник голови Хустської райдержадміністрації Василь Липчей, військовий комісар Іршавського районного військового комісаріату Віктор Нагайко, заступник військового комісара Хустського об’єднаного військового комісаріату Любомир Петровціій, начальник відділу освіти Іршавської РДА Єлизавета Яцканич, начальник відділу охорони здоров’я Іршавської РДА Сергій Караслай, начальник відділу охорони здоров’я Хустської РДА Віктор Бабич, директор Центрального табору туристського активу учнів України с. Осій Іван Матіко, директор Одеського обласного гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання Дмитро Макосій.
Звучить Гімн України.
Із словами вітання до учасників військово-патріотичної гри звернулася Наталія Савченко. Вона зазначила, що на учасників чекають різноманітні ігри, конкурси. Команди демонструватимуть вміння та навички спортивної підготовки, виконання патріотичних пісень, змагатимуться зі стрільби. Водночас зазначила Н. Савченко, «нема села кращого, як отой Осій». Так співає народний артист України Іван Попович. Тут жили і працювали письменник Зореслав та відомий український фольклорист Федір Потушняк. Уже це слугує вихованням для підростаючого покоління.
– Враховуючи для країни сьогоднішні нелегкі часи, — сказав у своєму виступі Олександр Горін, — патріотичне виховання є невід’ємною частиною кожного українця. Про це ще раз свідчить і цей захід. І відрадно, що він проводиться саме у нас, на Іршавщині. Олександр Васильович побажав юнакам та дівчатам хороших виступів, активного і змістовного відпочинку та повернення додому з хорошими враженнями про наше Закарпаття. Водночас наголосив, що майбутнє саме за ними.
Віктор Симканинець у своєму виступі сказав, що урочистості проводяться тут неспроста. Саме на цьому місці 15 березня 1939 року воїни Карпатської Січі, більшість з яких були ще юнаками, полягли за свободу проголошеної держави у нерівному бою з угорсько-фашистськими військами. Ми завжди повинні пам’ятати і розуміти, яким був тривалим і складним шлях українців до своєї незалежності і свободи. Забути нам не дасть Красне Поле – символ героїчної боротьби і звитяги. Віктор Андрійович наголосив на незламності сили духу молодих патріотів у боротьбі з агресором, який не зумів поставити січовиків на коліна.
Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять тих, хто віддав своє життя за нашу Вітчизну.
Участь у всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» брали команди з 23 регіонів України. Закарпаття на змаганнях представляла команда Ільницької ЗОШ І-ІІ ступенів, — каже Іван Матіко.
Головною метою військово-патріотичної гри українського козацтва, засадах національної гідності, самосвідомості та здорового способу життя, а також формування у молоді високих морально-психологічних якостей та основ народної культурної спадщини.
Учасниками гри «Джура» є учнівська молодь загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних навчальних закладів, об’єднана на добровільних засадах у рої, сотні, курені тощо. До складу зазначених утворень входять хлопці та дівчата віком від 7 до 18 років. Учасники гри поділяються на козачат (молодші школярі віком 7-10 років), джур козацьких (школярі середніх класів віком 11-15 років), молодих козаків (школярі старших класів віком 16-18 років).
Основою організації гри «Джура» є козацьке самоврядування»: добровільне об’єднання учасників для виконання завдань гри у рій (клас, гурток тощо), сотню (паралель класів), курінь (навчальний заклад). За потреби можуть створюватися ширші об’єднання: районне (полк), обласне (паланка), всеукраїнське (кіш).
Гра «Джура» спрямована на творчу співпрацю дітей та молоді, виховання українських громадян ХХІ століття, еліти Української Держави — творчої, наукової, військової, державницької і самодостатньої перед усім світом.
10 вересня було проведено змагання зі стрільби «Козацька естафета», вишкіл-гутірку «Український виховний ідеал. Самовиховання», вишкіл-гутірку «Що означає бути патріотом», «Громадська активність і громадське суспільство» та психологічний тренінг «Як працювати в команді». А 11 вересня джури знайомилися з Іршавою, побували в урочищі Глибоке (джерела мінеральних вод, в Іршавській ЗОШ №2 та гімназії). А вже наступного дня провели відпочинок в урочищі Смерековий камінь та вишкіл-гутірку «Основи провідництва. Чому нам найперше треба плекати провідників. А вже пізно ввечері відбулася нарада організаторів з керівниками делегацій.
Надовго запам’ятаються також виховні години «Як я відкрив для себе Закарпаття».
Завершився збір активістів Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри в Мукачові. Тут відбулася зустріч з ліцеїстами Мукачівського ліцею з посиленою фізичною підготовкою та екскурсією в Мукачівський замок «Паланок».
***
Пропонуємо Вашій увазі враження джурів від перебування на Закарпатті. Як розповідає керівник збору, похідний отаман Олег Бондарчук: «Перше і головне завдання гри – це самоорганізація дитячих колективів. Від інших ігор «Джура» відрізняється тим, що спрямована не на результат, а на виховання еліти (майбутніх керівників)».
Про те, як проходить збір активістів Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» Джура, ми запиталися безпосередньо у її учасників, і ось які в них враження:
Євгенія Скребець з Сумської області, минулого року вже приймала участь у грі «Джура» на обласному рівні, і приїхавши на Закарпаття, вже знала, чого очікувати. Дівчина зізнається, попри те, що вже багато чого бачила, туристичну смугу перешкод, яку пройшла на цьогорічних змаганнях, запам’ятає надовго.
А от Олена Вузька з м. Одеса, вперше приймає участь в таких змаганнях. Для дівчини все було новим та цікавим. «Спочатку було важко, ми не знали чого очікувати, але потім втягнулися і вже стали просити додаткові уроки. Мені найбільше запам’яталася смуга перешкод і стрільба. Не менш вражаючими були екскурсії до м. Хуст, де ми відвідали гімназію та три козацькі храми. Надалі теж хотіла б приймати участь у таких змаганнях» , – зізнається дівчина.
Дмитро Юзва з Чернігівської області також вперше приймає участь у подібних змаганнях. Хлопцеві найбільше запам’яталися різноманітні майстер-класи, екскурсії, походи та військова підготовка. «Я вважаю, що такі школи потрібно побудувати по всій Україні, щоб кожен мав змогу приймати участь у таких змаганнях, бо вони є дуже корисними у наш час».
Пермінова Вікторія з Донецької області вже приймала участь на Всеукраїнських змаганнях, їй є що порівняти та є що згадати. «Звичайно, на Всеукраїнських змаганнях було важче, з кожним днем посилювалися вимоги до нас. Але саме тут ми навчилися бути дружними, любити свого суперника і свою країну».
Капійчуку Артему з м. Київ найбільше сподобалася теренова гра, його вразила злагодженість дій учасників, командна робота і правильний підхід до оборони.
Мирослава ЗІЛИНЕЦЬ,
Василь ШКІРЯ