- Нове життя - https://nz-ir.com -

Директор школи, яка вивчає історичне краєзнавство

Сьогодні піде мова про талановитого педагога та хорошого управлінця – про директора Дунковицької ЗОШ І- ІІ ст. Наталію Євгенівну Коровську. У 1999 вона закінчила історичний факультет із відзнакою. І в тому ж році пішла працювати на посаду вчителя історії Дунковицької ЗОШ І – ІІ ст. Молодий педагог, прагнула продовжити навчання в аспірантурі і тяглася до наукової роботи. Вона взялася за написання історії с. Дунковиця.
У греко-католицькій церкві св. Миколая Наталія Євгенівна знайшла церковний архів, на основі якого і була написана історія села та церкви Дунковиці. В тому ж архіві вона знайшла і унікальні документи: «Шематизми» Мукачівської греко- католицької єпархії за 1892 -93рр., «Буквар» за 1899 рік, «Псалтир», який орієнтовно датується 17 століттям із покрайніми записами із історії села. У газеті «Соціал – демократ» за 2000 рік були опубліковані дві статті із історії села та школи. Тоді ж зародилася думка організувати при школі історико-краєзнавчий музей. Того ж року музей було створено при школі, а 16 жовтня 2007 року він отримав визнання обласного департаменту освіти і науки. В музеї нараховується близько 80 експонатів і він використовується при проведенні уроків історії. .
У 2013 році екскурсоводи музею Віра Ільтьо та Мар’яна Ломага стали переможцями обласного конкурсу екскурсоводів музеїв при загальноосвітніх навчальних закладах.
У 2005-ому стала лауреатом районного конкурсу „Вчитель року – 2005” у номінації „Історія”.
З 2006 року працює на посаді директора Дунковицької ЗОШ І – ІІ ст.. Для того, щоб знайти додаткові кошти для фінансування школи, у 2008 році написала грантову програму для «Карпатського фонду», який фінансувався меценатом, громадянином США Робертом Чарльзом Фредеріком. Він три рази приїжджав до школи, знайомився з громадськістю села, яка взяла активну участь у програмі співпраці з фондом. У результаті школа отримала 15 тисяч доларів, за які закупили на той час сучасний комп’ютерний клас, меблі для їдальні, книги, унаочнення, проектор, стелажі для бібліотеки, замінили вхідні двері за рахунок громадських грошей, а за рахунок відділу освіти був збудований внутрішній туалет. За часи директорства Наталії Євгенівни була перекрита стара школа, де знаходиться біологічний кабінет, проведена вода до школи, відкрита їдальня, де організоване харчування учнів. Школа живе так само як і інші школи, має ті ж самі проблеми як і інші школи району.
Але мрія про аспірантуру залишилися в минулому, але талант до наукової роботи не зник. Вона переключилася на вивчення історичного краєзнавства. У 2007 р. стала лауреатом Всеукраїнського пошукового конкурсу ” Голодомор на Україні 1932 -1933 р.” за творчу роботу про Голодомор нагороджена Грамотою Міністерства освіти і науки України.
У березні 2009 року Іршавська районна держадміністрація виступила організатором науково-практичної конференції «Іршавщина в контексті державотворчих процесів Карпатської України» в якій взяли участь провідні науковці Закарпаття. Наталія Коровська виступила з доповіддю на конференції «Події Карпатської України на Іршавщині». Пізніше матеріали конференції було видано окремою брошурою.
У вересні 2011 році райдержадміністрація спільно з районною радою та районним історико-краєзнавчим музеєм при районному будинку дитячої творчості провели науково-практичну конференцію на тему «Пересопницьке Євангеліє і стародруки Закарпаття та Іршавщини – свідчення національної і духовної єдності Срібної Землі з українськими землями», де Наталія Євгенівна виступила із доповіддю «Церковна історія Лози і Дунковиці через призму богослужбових стародруків сільських храмів».
Окрема сторінка її біографії – співпраця з МАН Іршавської станції юних техніків. У 2010 році її учениця Аліна Пекар зайняла І місце на обласному етапі Всеукраїнського конкурсу – захисту наукових робіт з роботою «Передбачення погоди на основі народних прикмет», у 2012 році – ІІ місце знову ж таки на обласному етапі Всеукраїнського конкурсу – захисту наукових робіт з роботою «Церковні стародруки ХVІІІ –ХІХ століть, як джерело окремих населених пунктів Іршавщини» з ученицею 11 класу Іршавської ЗОШ І – ІІІ №1 Аліною Сокач, у 2015 році ІІ місце знову ж таки на обласному етапі Всеукраїнського конкурсу – захисту наукових робіт з роботою «Форпост Боржавської долини» про Броньківський замок, яку захищала Ірина Сокач, учениця Іршавської ЗОШ І- ІІІ ст..№1. У 2016 році те ж саме ІІ місце з Іриною Сокач за роботу «Фортеці Боржавської долини» про Довжанські замки.
Поки що нездійснена мрія разом з директором районного історико- краєзнавчого музею А.А.Світлінцем випустити книгу з історії сіл Іршавського району та книгу про освіту Іршавщини. Матеріали вже зібрані, потрібен час для їхнього опрацювання.

Ганна ВОЙТОВИЧ,
студентка відділення журналістики УжНУ.