- Нове життя - https://nz-ir.com -

Село людьми славне

Завтра у Греблі храмове свято – Успіння Пресвятої Богородиці. І старі, і малі зберуться біля греко-католицького храму, щоб помолитися Господу Богу, вшанувати рідних, знайомих, поспілкуватися з ними і відпочити.
За останні роки село змінилося докорінно. Окрасою села є Греблянська ЗОШ І-ІІ ступенів. У ці серпневі дні там повним ходом ведуться підготовчі роботи. Разом із усіма працює і директор школи Марія Михайлівна Боднар. 147 хлопчиків і дівчаток будуть навчатися у просторих і затишних класах. 18 учнів зайде у перший клас.
– Свого часу навчальний заклад був у неприглядному вигляді, – каже депутат районної ради Юрій Іванович Фельцан. – Але, ми все робимо для того, щоб і учні, і вчителі почувалися комфортно. Зокрема, цьогоріч зробили капітальний ремонт системи опалення, а минулого року перекрили дах. А буквально днями, біля школи настелили бруківку.
Гостинно запрошують школярів кабінети інформатики, історії, біології, хімії, української мови і літератури. Працює шкільна їдальня, діють гуртки дитячої творчості. Із 2012 р. однозмінне навчання. Учні неодноразово виборювали призові місця районних олімпіад.
Позитивно відгукуються сільчани і про роботу дошкільного навчального закладу. На даний час тут виховується до 60 діток. Але для того, щоб відкрити ще одну групу потрібно добудувати нове приміщення. За ініціативи завідувача дитсадком, депутата районної ради Маргарити Михайлівни Ребрик виділено із бюджету району 30 тисяч гривень на ремонт системи опалення.
На хорошому рахунку і колектив амбулаторії загальної практики сімейної медицини. На даний час медзаклад обслуговує понад 1300 мешканців села.
– Маємо кардіограф і небулайзер, – не без гордості каже лікар Світлана Іванівна Денисюк. – Народжуваність малюків у плюсах – маємо приріст. Позитивом є і те, що люди частіше почали обстежуватися.
На допомогу медикам прийшов і Греблянський сільський голова Володимир Галас. Він виділив кошти для придбання смужок для вимірювання рівня цукру в крові.
На хорошому рахунку сімейні медичні сестри Зоряна Куруц, Надія Крайняй, лікар-стоматолог Олег Верецькі та стоматологічна медсестра Ольга Галас.
Юрій Фельцан каже, що назва села походить від того, що свого часу люди будували греблі, аби їх домівки не заливала вода. І для забезпечення безпеки прокопали канал від річки Боржава до річки Синявка завдовжки 800 метрів. У 1984 році була страшна повінь. Товсті та масивні уламки криги загородили міст, що знаходився на ділянці дороги між селами Гребля та Вільхівка.
– Найбільші проблеми села, – продовжує розмову Володимир Галас, – дороги і річка Боржава. У даний час приступаємо до ремонту дороги Гребля – Дубрівка, яка, до речі, є дорогою обласного значення. До 90 тисяч гривень скинулися самі жителі села. Просто наразі нема асфальту. Чим він появиться, одразу приступаємо до ремонту.
Завітали ми того дня і до фермера Василя Поповича. Він займається вирощуванням кукурудзи. А взагалі, люди самотужки вирощують помідори, капусту, перець і картоплю. Виходить непоганий навар.
Василь Іванович – людина підприємлива. Він подбав, щоб була в господарстві сучасна техніка, у достатній кількості плуги, борони, сівалки. Має свого комбайна, трактори і автомашини. І сам має роботу, і односільчанам допомагає. За це має велику честь і повагу в громаді.
– Раніше в селі було до 350 корів, – каже фермер Іван Іванович. – Тепер десь 25 – 30. Це дуже мало. А молока, сиру і сметани жителі села не відмовляються – вони купують їх на базарі. Зараз ми працюємо над тим, щоб мати власну молочно-товарну ферму.
А ще в Греблі добре розвинутий футбол. ФК виступає в районній першості, є і юнацька команда. Подбали сільчани і про футбольне поле, яке ніколи не пустує – тут повсякчас займаються хлопчаки. До речі, за футбольний клуб виступав і Юрій Фельцан.
… Гребляни – люди діла. Вони вміють заробляти гроші вдома, на рідній землі. У них кажуть, гроші під ногами валяються. Досить схилитися і підняти.
Василь ШКІРЯ.