- Нове життя - https://nz-ir.com -

«Анця Кушницька»: ну що, приїхали?!.

Згадується мудрий і справедливий вислів: «Хто в минуле вистрелить із пістолета – в того майбутнє вистрелить із гармати».
Як не дивно, це я до теми Боржавської вузькоколійки.
Вузькоколійна залізниця Виноградів – Хмільник – Берегово – Іршава – Кушниця – Кам’янка була побудована в кінці 19 століття. Загальна довжина 123 км. Це один із найдешевших видів транспорту, який в нашому краї використовувався із 1908 року для перевезення деревини, вугілля і різних важких і об’ємних вантажів.
На сьогодні вузькоколійка, або як в народі називають «Анця Кушницька» є однією з трьох діючих вузькоколійних залізниць в Україні (Закарпаття, Рівне і Одеса). До слова, в Угорщині подібних осередків налічується 22!
Основна наша залізнична вітка прокладена вздовж річки Боржави, що й дало назву «Боржавська залізниця». Цими днями за пропозицією громадської організації «Боржавська ініціатива» (голова Денис Добра), підтримки ОДА (заступник голови, керівник апарату ОДА Олександр Петік) та Іршавської РДА (голова Олександр Горін) та відділу культури Іршавської РДА (т.в.о. Вікторія Маргіта) з нагоди 60-річчя заснування профспілок залізничного транспорту було організовано екскурс по м. Виноградів та поїздку вузькоколійкою до станції Хмільник.
Гостями дійства були шанувальники ретротранспорту із Угорщини, Чехії, Словаччини, Америки, міст Києва, Львова, Вінниці, Рівного, Харькова, Івано-Франківська, Ужгорода та Мукачева. Денис Іванович Добра під час поїздки потягом розповідав цікаві історичні бувальщини, пов’язані з вузькоколійкою. Троїсті музики Ільницького БК «Шахтар» (Віталій Шелельо, Сергій Шелельо, Іванка Артиш) розважали гостей веселими запальними мелодіями. Гарний сонячний день, бограч, домашнє Шаланківське вино, екзотичний ландшафт сприяв щирому спілкуванню, гарному настрою.
Гості свята Valentyna Gornetski, Katie Miller, Светлана Чернова, Peace Corps Ukraine, МКП «Екскурсія», Замок Паланок – Palanok Castle, Árpád Gondos, Tibor Bacsinszky, Zsolt Egon Laczko, Валентина Горнецки, Олександр Рудоманов знімали на відео і фото, записували інтерв’ю, вивчаючи ситуацію і проблеми збереження Боржавської залізниці для нащадків, як транспорту перевезення пасажирів та туристів.
На завершення до гарного відпочинку додалися подарунки, буклети, значки про фестиваль.
Василь ЛОВСКА,
позаштатний
кореспондент НЖ.