- Нове життя - https://nz-ir.com -

ЛЕГЕНДАРНИЙ РІШКО – НАВІКИ СЕРЕД НАС

Якщо перефразувати славнозвісну істину, то легендами не народжуються, а такими стають. Без будь-якого зайвого пафосу людиною з великої літери можна назвати відомого хірурга, доктора медичних наук, заслуженого лікаря України та шанованого людьми Василя Васильовича Рішка. В його руках і Бога неодноразово опинялося чиєсь життя. Після успішних операцій пацієнт знову повертався до своїх буденних клопотів, насолоджувався спілкуванням зі своїми близькими, рідними людьми, друзями, колегами. Працюючи в райцентрі, багато в чому він випереджав обласних колег, з якими охоче ділився досвідом. Першим проводив операції лазерним скальпелем, першим відкрив відділення штучної нирки на Закарпатті. Окрім зразкових професійних якостей, організаторських здібностей, завжди вирізнявся своєю людяністю і простотою. Займаючи високі посади, назустріч перехожим завжди вітався, цікавився, як справи. Коли заходила мова про встановлення меморіальної дошки на його честь, то друзі, знайомі, колеги, пацієнти казали коротко: «Чоловік й справді заслужив». І цю ідею втілили в життя…
Шостого червня біля корпусу райлікарні зібралося чимало людей, можна сказати цвіту Іршавщини. Ті, хто творив вчорашній час і є активним учасником суспільно-політичних процесів сьогодні, а також колеги та рідні Василя Васильовича. Погода була на диво гарною. Ніжно сонце тиснуло в своїх обіймах і легкий вітер зрідка гладив обличчя. Привід для зібрання був непересічним. Лікарю від Бога Василю Васильовичу Рішку відкривали меморіальну дошку. Дату і корпус вибрали не випадково. Саме цього дня знаменитому хірургу виповнилося б 60 років. А в Іршавській районній лікарні він свого часу працював на різних посадах.
Відкрили дошку начальник відділу охорони здоров’я РДА Сергій Караслай, колишній заступник головного лікаря з кадрової роботи Оксана Боїшко, а також батько, брат, дружина Василя Васильовича. Освятив її настоятель Свято-Ільїнської церкви Іршави о. Михаїл. Відтак пам’ять лікаря вшанували хвилиною мовчання. Лунали пісні у виконанні хору медичних працівників району.
Зокрема, в заході взяли участь та мали слово начальник департаменту охорони здоров’я ОДА Володимир Маркович, голова обкому профспілки працівників охорони здоров’я Володимир Турок, голова райради Віктор Симканинець, перший заступник голови РДА Ігор Павлишин, колишня старша операційна медсестра Олена Симчера, яка працювала пліч-о-пліч з відомим лікарем, голова профспілкового комітету Іршавської райлікарні Віра Маргіта, мер Іршави Степан Бобик. З відчуттям такту захід провела Світлана Тинта.
Відкриття меморіальної дошки є отим маленьким «спасибі», безперечно, великій людині. Ця подія стала символом того, що легендарний Рішко буде завжди серед нас.
До речі, народився Василь Васильович 6 червня 1956 р. в м. Ужгород. Після закінчення університету працював хірургом в Мукачівській райлікарні. З 1980 по 1983 роки – навчання в аспірантурі центру хірургії Академії медичних наук. У цьому ж році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня – кандидата медичних наук, у 1996 році – доктора медичних наук. З березня 1984 року працював завідувачем хірургічного відділення райлікарні. Квітень 1997 року — липень 2000 року – головний хірург управління охорони здоров’я ОДА. У липні 2000 року призначений на посаду головного лікаря Іршавської центральної райлікарні. З лютого 2003 року – начальник відділу охорони здоров’я РДА. У червні 2003 року указом Президента України йому було присвоєно почесне звання «Заслужений лікар України».

Іван КОПОЛОВЕЦЬ