- Нове життя - https://nz-ir.com -

В. Раковець – Київ: наш стрітбаскетбол

Юні спортсмени своєрідного Білківсько-Великораковецько-Малораковецького меридіану нашого району за кілька років довели, що ми цілком спроможні освоювати будь-які нові види спорту, тим більше, якщо він не потребує значних матеріальних витрат. До таких належить стріт-баскетбол, що його в Сполучених Штатах Америки прийнято називати баскетболом бідняків, бо для нього годиться практично хоч яка-небудь площадка, де можна встановити один щит із кільцем. Піонерами, першовідкривачами цього незвичного виду спорту для нашого району стали вчителі фізкультури Великораковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів Василь Половка та Білківського сільськогосподарського ліцею Іван Біров.
Три роки тому у них почали займатися учні із Великого Раківця, Білок та Малого Раківця. За надзвичайно короткий строк юні спортсмени досягли без перебільшення вражаючих успіхів: минулого року зайняли друге місце в обласному чемпіонаті, поступившись суперникам із Сваляви, а на цьогорічному стали чемпіонами Закарпаття.
А цими днями наша збірна, до складу якої входять юнаки молодшої вікової групи Михайло Половка, Володимир Кузьма, Дмитро Павлишинець і Юрій Бабинець із В.Раківця, а також дівчата старшої вікової групи (1999 р.н.) Лариса Тодавчич, Сніжана Дорчинець, Анастасія Бакуліна, Тетяна Покрівчак, Ярослава Чийпеш і Ганна Ковач, повернулися із Києва, де доволі пристойно виступили в шкільній баскетбольній лізі України 3х3 на чемпіонаті України з баскетболу 3х3 серед команд загальноосвітніх навчальних закладів. Із 128 команд у чотирьох вікових групах вони увійшли у двадцятку кращих. Окрім усього наші юнаки і юнки були єдиними серед баскетболістів, що представляли сільську місцевість.
Ділячись враженнями після поїздки, Василь Михайлович та Іван Іванович об’єктивно відзначали як сильні сторони підопічних, так і труднощі об’єктивного і суб’єктивного характеру, які довелося долати нашим молодим баскетболістам. Потенційно наші спортсмени могли виступити і краще, серед іншого дався взнаки і брак досвіду на такого рівня змаганнях.
Першу гру ми провели із командою Бердичева, тільки-но встигнувши зареєструватись, не перевівши і подиху після прибуття. Від Полтави виграли. А от столичним суперникам «довелося» поступитися, щоправда не без симпатії тим зі сторони арбітрів.
Проте ні тренери, ні їх помічники Іван Кузьма та Василь Поляк, а тим більше, юні майстри помаранчевого м’яча абсолютно не сприймають цю поїздку як невдалу. Вона їм додала тільки наснаги та завзяття до наступних поєдинків із суперниками, якими б ті не були іменитими.
Михайло БОРЖАВСЬКИЙ.