Версія для друку Версія для друку

Тримати руку на пульсі часу

Профспілка працівників культури Закарпаття, яку очолює член ради ФПУ Наталія Товтин, намагається завжди тримати руку на пульсі в питаннях ведення соціального діалогу, захисту спілчан. Незважаючи на відсутність генеральної угоди, в області підписано колективну угоду між управлінням культури Закарпатської облдержадміністрації і галузевим обкомом профспілки на 2015-2019 роки, яка містить зобов’язання сторін щодо забезпечення життєдіяльності галузі, дотримання норм трудових і соціальних гарантій спілчан. Усі працівники галузі стовідсотково захищені, на запровадження непередбачених законодавством пільг і гарантій щорічно виділяється майже 400 тис. грн.
Про те, як здійснюється ця робота, існуючі проблеми та шляхи їх вирішення, йшла гостра, взаємозацікавлена розмова на виїзному пленумі облорганізації профспілки в Іршаві, де розглядалося питання про підсумки VII з’їзду Федерації профспілок України та завдання профспілкових організацій працівників культури щодо соціально-економічного захисту спілчан.
Голова облорганізації профспілки працівників культури, до речі, делегат VII з’їзду ФПУ Наталія Товтин детально зупинилася на діях галузевої профспілки щодо вирішення питань відстоювання прав та інтересів спілчан. Тон у цій справі задає Центральний комітет профспілки працівників культури України, який цілеспрямовано доводить свою позицію до владних структур на національному рівні. Протягом останніх років у Закарпатті проводилися круглі столи за участю голови ЦК профспілки Людмили Перелигіної з питань вирішення проблем галузей культури, пропозиції учасників яких, беруться до уваги, а іноді й за основу вимог і рекомендацій галузевої профспілки. Це, зокрема, стосувалося питань фінансування закладів культури в сільській місцевості, збереження мережі клубів і бібліотек в умовах децентралізації, утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл тощо.
Але головний акцент профспілковий лідер галузі, а також виступаючі на пленумі – голови Рахівської та Іршавської районних профорганізацій Галина Ворохта і Оксана Сідор, Мукачівської міської профспілкової організації Ольга Стадник, член президії обкому профспілки Леонтій Ленарт, член ЦК профспілки працівників культури України Юрій Глеба, інші члени пленуму гостро ставили питання, що стосуються захисту інтересів спілчан. Зокрема, їх турбує непомірне підвищення ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги. Висловили вони і своє негативне ставлення до обкладання податком пенсій працюючих пенсіонерів, а також невиплати працівникам клубних закладів доплати за вислугу років, що передбачено відповідною постановою Кабінету Міністрів України, ряду інших «новацій» щодо оплати праці. В умовах децентралізації влади та створення територіальних громад під загрозою опинилося функціонування та фінансування цілого ряду дитячих мистецьких закладів, сільських клубів і бібліотек.
Виступаючи перед профспілковим активом галузі, голова Закарпатської обласної ради профспілок Володимир Фленько наголосив, що позицію профспілок щодо соціального захисту працюючих треба послідовно доводити на всіх рівнях. При цьому важливого значення набуває єдність, солідарність і цілеспрямованість дій усіх галузевих профспілок. Тому на всіляку увагу заслуговує благодійна акція «Профспілки Закарпаття підтримують військовослужбовців 128-ої гірсько-піхотної бригади». Важливого значення сьогодні набуває і вміння профспілок вести діалог з владою і роботодавцями.
Позитивним прикладом цього є діяльність Іршавського райкому профспілки працівників культури, буклет з досвіду роботи якого отримали учасники зібрання. Сподобався їм і виступ хору працівників культури Іршавського району, яким керує голова райкому профспілки Оксана Сідор.

Сергій Баранчиков,
завідувач відділу організаційно-
гуманітарної роботи
Закарпатської облпрофради

Ваш отзыв

Ваш коментар