Версія для друку Версія для друку

ЛІС РУБАЮТЬ, ТА НЕ ЛІСОРУБИ, А ЛІСОГУБИ

Тривожною тенденцією розпочався нинішній рік для лісової охорони державного підприємства «Довжанське лісомисливське господарство». Активізувалися непрошені гості до зеленої комори краю.
За весь минулий рік майстри лісу виявили всього вісім випадків лісопорушень, при яких зафіксовано 12 кубометрів незаконно зрубаної деревини. Загальна сума завданих збитків лісовому господарству нанесена на 34 тисячі 138 гривень. Із них добровільно сплачено затриманими лісопорушниками більше 11 тисяч гривень за 8 кубометрів.
Матеріали по одному випадку, де не було зафіксовано лісопорушників , передані у Іршавський районний відділ поліції. Ще по двох випадках матеріали на «чорних лісорубів» передані в суд. Справу виграно і передано у виконавчу службу для виконання.
Вже за чотири місяці 2016 року зафіксовано два випадки, у яких загальна сума збитків досягла 157 тисяч 877 гривень.
У першому випадку 25 січня працівники лісової охорони затримали групу ромів із Собатина. У кварталі 26 виділу 6 Загатського лісництва в адмінмежах Арданівської сільської ради виявили незаконну рубку 32 дерев бука і граба. Якщо в цьому конкретному випадку можна вести мову про просту потребу у дровах для обігріву приміщення, то зовсім інакшою постає картина в обході №1 цього ж лісництва. Тут лісопорушники зазіхнули на ділову деревину.
При їх затриманні лісничому Василю Мисла та майстрам лісу Івану Дрогобецькому й Івану Піняшко довелося проявити в буквальному значенні слова мужність та настійливість при затриманні «чорних лісорубів». Ця історія без перебільшення може зійти за детективну. Виявивши самовільну порубку, майстер лісу Іван Дрогобецький, не барячись повідомив лісничого Василя Петровича. Керівник йому на допомогу негайно направив майстра лісу із сусіднього обходу Івана Піняшка. Коли вони обидва повідомили, що автомобіль лісопорушників рухається у бік лісового фонду, Василь Петрович із рейдовою бригадою виїхали на місце, де мали розгортатися події. Лісівники на місці засідки не дочекалися автомобіля із лісопорушниками, які, ймовірно, мали б рухатися в сторону села Бабичі. Тож вирушили на перехват на іншу дорогу, що веде до села Ділок. Ніби передбачаючи загострення подій, лісничий Василь Мисла зателефонував на 102 у Мукачівський міськрайвідділ поліції.
Подальші події цілком можуть стати основою для сценарію закарпатського вестерна. Коли «Нива» лісничого перегородила дорогу ГАЗ-66 із «чорними лісорубами», ті й не думали зупинятися. Іван Дрогобецький зробив попереджувальний постріл із рушниці, що проте аж ніяк не вплинуло на швидкість і напрямок руху. І тільки другий — перепинив автомобіль. Тут вже нагодилися і поліцейські.
У кузові ГАЗ-66 виявилося 4,5 кубометра ділового дуба і бука, а інша частина зрубаної деревини – 22,95 м3 – всього на суму 110808, 76 гривень підготовлена для вивезення, була прихована в лісі.
Дані випадки засвідчують про зростаючу агресивність лісопорушників. З великою часткою ймовірності можна передбачити, що працівникам лісової охорони працювати легше не стане. Природний газ для побутового споживання населення, як відомо, подорожчав, а, отже, чимало із сільських жителів перейде на опалення дровами. Не всі з них мають можливість, а подехто – і бажання їх купувати.

Михайло ІСАК.

Ваш отзыв

Ваш коментар