- Нове життя - https://nz-ir.com -

Потрібна об’їзна дорога

Днями в редакцію газети «Нове життя» завітав мешканець міста Василь Микита: його турбує доля моста через Іршавку, який був побудований в 1923-1924 роках на місці дерев’яного (тоді Закарпаття входило до Чехословацької республіки). Даний міст відноситься до архітектурних пам’яток міста. Тепер на ньому проходить жвава траса на дві смуги, а також є дві пішохідні доріжки.
– Як колишній співробітник служби державної інспекції, – каже Василь Михайлович, – не можу байдуже дивитись на міст. Він руйнується на очах. Причина проста: ним цілодобово курсує автотранспорт, навантажений десятками тонн цементу, піску, каміння, деревини, вугілля, цегли, шлакоблоку… А розрахований він був свого часу на гужовий транспорт. Тому й не витримує сучасний ритм життя.
В.М. Микита каже, що у 80-90-их роках минулого століття рух вантажного автотранспорту через міст був заборонений. Про це говорили відповідні знаки і таблички, встановлені при в’їзді в Іршаву. Водії вантажівок чітко дотримувались правил дорожнього руху і доставляли багатотонні вантажі об’їзними дорогами – через Лозу або Греблю, щоб поїхати на Сільце. Є також об’їзні дороги на Загаття та Ільницю.
Фури, лісовози, КамАЗи, КрАЗи не лише завдають пошкодження мосту, нищать дорогу в центрі Іршави, а й перешкоджають нормальному руху автотранспорту. А в години «пік» навіть не можна перейти дорогу.
– Відрадно, – каже Василь Микита, – що місцева влада дбає про благоустрій вулиць. Останнім часом значно покращилось їх покриття. Однак про дорожні знаки чомусь не подумали. На багатьох перехрестях водії не можуть розібратися, де головна, а де другорядна дорога. Скажу більше: раніше співробітники ДАІ постійно проводили обстеження всіх вулиць в нашому місті. Складались відповідні акти, керівникам установ і організацій направлялися приписи, за невиконання яких накладалися штрафи.
Має правду В.М. Микита. Ми вважаємо себе європейцями, наша держава цивілізована, а місто і район знаходяться за кілька десятків кілометрів від кордону з Євросоюзом. До нас часто приїжджають іноземні громадяни, і хочеться, щоб вони почували себе, як удома.

Василь ШКІРЯ