- Нове життя - https://nz-ir.com -

Вони жертували своїм здоров’ям і життям

Не віриться, що з тих пір, відколи сталася аварія на Чорнобильській атомній електростанції, промайнуло тридцять весен. У ніч на 26 квітня 1986 року повністю був зруйнований реактор четвертого енергоблоку. У навколишнє середовище було викинуто велику кількість радіоактивних речовин.
Серед учасників аварії на ЧАЕС було чимало й іршавчан. Захищаючи людство від атомного лиха, вони жертвували своїм здоров’ям і життям. Понад 100 ліквідаторів уже пішли з життя. Серед них Олександр Стільник, Андрій Обіцький, Василь Лендєл, Василь Копин, Віталій Мещеряков, Іван Керечанин… Їх імена викарбувано в символічній книзі пам’яті. Чотири роки тому в їх честь у центрі міста було встановлено пам’ятник.
На мітинг-реквієм, який відбувся минулого вівторка, зібралися колишні ліквідатори, керівники установ, організацій, підприємств, жителі та гості міста.
Із словами вдячності та поваги до тих, хто проявив у ті пекельні дні мужність, героїзм і самовіддачу звернулися голова райдержадміністрації Олександр Горін, заступник голови райради Володимир Половка, Іршавський міський голова Степан Бобик. Вони поклали до підніжжя пам’ятника живі квіти та запалені лампадки.
Пам’ять про тих, кого вже немає серед нас, вшанували хвилиною мовчання, а священнослужителі відслужили екуменічну панахиду.
Василь ШКІРЯ