- Нове життя - https://nz-ir.com -

ЦЕ СВЯТО НЕ ЗАТЬМАРИТЬСЯ У ВІКАХ…

         Все менше і менше залишається тих, хто зі зброєю в руках захищав рідну Вітчизну від нацизму, наближав довгожданий День Перемоги. Усім їм тепер за дев’яносто. І слава Богу, що минулої неділі вони зібралися в Іршаві біля пам’ятника воїнам-визволителям, щоб відзначати День пам’яті та примирення, а також 71-у річницю Перемоги у Другій світовій війні.

         Під мелодію «Степом, степом», яку виконав зразковий дитячий духовий оркестр Іршавської дитячої школи мистецтв, школярі урочистою ходою несуть Гірлянди Слави.

         Уже традиційно керівники району та міста, представники ветеранських організацій, громадськості, керівники структурних підрозділів силових структур, установ, організацій і підприємств до підніжжя пам’ятника покладають квіти.

         Звучить Державний Гімн України. Ведучий Іван Котубей урочисто декламує:

Ніхто не забутий;

На попіл ніхто не згорів:

Солдатські портрети на вишитих крилах пливуть.

І доки є пам’ять в людей і живуть матері,

Допоки й сини, що спіткнулись об кулі, живуть.

Буяють мирно квіти на могилах,

До сонця красного метелики летять.

А ті, кому війна зламала крила,

Священним вічним сном в могилах сплять.

Після хвилини мовчання за пам’яттю і подвигом славних синів України, всіх тих, хто загинув у Другій світовій війні, Героїв Небесної Сотні України і героїв АТО, яку відлічував метроном, голова районної організації ветеранів України Петро Король та учень Іршавської гімназії Василь Олексій поклали квіти до пам’ятного знаку «Борцям за свободу і незалежність України, Героям Небесної Сотні та загиблим в зоні АТО».

Із святковим вітанням до присутніх звернулися голова райдержадміністрації Олександр Горін, голова районної ради Віктор Симканинець, міський голова Степан Бобик, голова районної організації Товариства добровольців Закарпаття – учасників війни Василь Рацин та ветеран війни Андрій Нодь. Від молоді виступили учні Іршавської гімназії Василь Олексій і Богдана Дика.

І враз у небо злітають білі голуби  — символи миру, яких ще називають посланцями Бога. Це ніби віра і надія на те, що в Україні небавом з’являться мир, спокій і злагода!

Із нагоди святкування Дня пам’яті та примирення і 71-ої річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні гуртківці районної станції юних туристів здійснили велопробіг по маршруту м. Іршава – с. Чорний Потік і поклали квіти від керівництва району та ветеранських організацій до пам’ятника партизанському загону в с. Чорний Потік. Очолював колону директор районної станції юних туристів Іван Терпай.

Святкування продовжилося на центральній площі міста. Воно тривало до пізнього вечора й засвідчило, що це свято зі сльозами на очах не затьмариться у віках.

Василь ШКІРЯ