- Нове життя - https://nz-ir.com -

24 КВІТНЯ – СТАРТ чемпіонату району з футболу

У п’ятницю 8 квітня відбулося організаційне засідання виконавчого комітету федерації футболу району з підготовки проведення районного чемпіонату сезону 2016 року. У нараді взяли участь представники 11 команд. Крім того, у телефонній розмові з головою федерації попередню згоду на участь в чемпіонаті дав керівник ФК “Доробратово” Михайло Кенез. Отже, маємо наразі наступні клуби: 1. ФК “Сільце”, 2. ФК “Заріччя”, 3. ФК “Арданово”, 4. ФК “Гребля”, 5. “Шахтар” (Ільниця), 6. ФК “Білки”, 7. ФК “Кам’янське”, 8. “Дружба” (Дубрівка), 9. “Виноградар” (Великий Раковець), 10. ФК “Кушниця”, 11. “Карпати” (Загаття), 12. ФК “Доробратово”.
У порівнянні з минулим сезоном зникли з футбольної карти району дві команди: “Ялинка” (Чорний Потік) (незважаючи на те, що сільським головою став учасник минулого чемпіонату Юрій Бабинець) та “Динамо” (Вільхівка). Натомість відродилася футбольна дружина в Загатті. Хлопці з Приборжавського, які успішно виступили на зимовій першості, складуть нове обличчя довжанської “Боржави”, яка хоч і зберегла місце в елітному обласному дивізіоні, суттєво перетрусить склад. У футбольному клубі “Гребля” повернулися «до керма» Іван Терпай та Василь “БЕСТ” Кормош. Маємо надію, що Іван Іванович та Василь Іванович гідно триматимуть високу планку, підняту минулого сезону, коли місцева команда зіграла всі матчі в чемпіонаті, і в підсумку, здобула високе четверте місце в турнірній таблиці.
За традицією, учасники зібрання вчергове проголосували найбільш суперечливі положення регламенту чемпіонату. Отже, більшістю голосів зберегли наявний ліміт стосовно трьох легіонерів (футболістів з поза меж району) у заявочному листі команди (не плутати з одночасною кількістю на полі). Підтвердили можливість участі футболістів обласних команд у районному чемпіонаті лише після документальної відзаявки з обласного чемпіонату.
Найдраматичнішим виявилося питання вікового цензу футболістів юнацьких складів команд. Не секрет, що минулорічне рішення виконкому ФФІ щодо обмеження учасників юнацьких змагань шкільним віком, має багато противників. Проблема поглиблюється тим, що на обласному рівні відповідне рішення другий рік поспіль блокується Радою президентів клубів. Однак і цього разу з перевагою всього в один голос вдалося відстояти прогресивне рішення. Отже, у сезоні 2016 року, в юнацьких складах команд першості Іршавщини з футболу дозволено грати футболістам 1999 – 2000 – 2001 – 2002 років народження (2003 та 2004 рр.н. – за окремою медичною довідкою).
Реєстраційний внесок для участі в чемпіонаті вирішили встановити на рівні 500 гривень з кожної команди. Болісну тему суддівства вирішуватимуть спільно всі клуби. Інакшого виходу немає – адже в обласному чемпіонату знову збільшення учасників, а, отже, районній колегії арбітрів доведеться з вкрай обмеженого кола наявних рефері збільшувати квоту на ці змагання. Тому з метою активізації пошуку нових талантів свистка та прапорця вирішено в суботу, 16 квітня, в районному будинку дитячої творчості провести підготовчий семінар, на який кожна команда зобов’язана направити не менше трьох осіб не старше 50-и років, котрі після проходження отримають посвідчення арбітрів.
Як відомо, у районному чемпіонаті через відсутність достатнього фінансування та кадрові проблеми, забезпечення лінійних арбітрів покладається на команду-господаря. Часто прапорець потрапляє в руки сільських “патріотів”, які, повністю нехтуючи спортивними принципами, намагаються “допомогти” своїй команді. З нового сезону головні арбітри оцінюватимуть дії своїх колег у протоколі матчу, і в разі негативної оцінки роботи, порушників спочатку попереджатимуть, а в повторному випадку, позбавлятимуть права обслуговувати матчі.
Василь Попович,
голова Федерації футболу Іршавського району.