- Нове життя - https://nz-ir.com -

ТИЖДЕНЬ ПРИРОДОЗНАВСТВА

З метою розвитку творчих здібностей школярів, спрямованих на вивчення навколишнього світу; навчання методам пізнання живої й неживої природи; ознайомлення з основами наук природничого циклу фізикою, астрономією, хімією, біологією, географією образотворчим мистецтвом; формування і виховання в учнів стійкого пізнавального інтересу заради самого процесу пізнання та бережливого ставлення до природи, в Луківській ЗОШ І-ІІ ст. проведено Тиждень природознавства у початковій школі.
Організувала та провела ці заходи разом з вчителями заступник директора з навчально-виховної роботи Ганна Петрівна Лях. Тиждень відкрила в універсальній залі директор школи Ольга Юріївна Хандра. Вона познайомила школярів з чудовою людиною-творцем з Білок Степаном Федоровичем Гоголю, його персональною виставкою картин про природу рідного карпатського краю, якою і розпочався цей тиждень.
Виставка представлена пейзажами та натюрмортами. Учні школи мали унікальну можливість поспілкуватися з сином Ференца Гоголи − художника з Боржавської долини, який народився в далекому Будапешті, а одружився з Єлизаветою Олександрівною Орбан з Білок, де і провів своє творче життя. Ольга Юріївна розповіла учням цікаві сторінки з життя цього митця за збіркою «Ференц Гогола − художник з Боржавської долини» − авторів М.В. Сирохмана та А.А. Світлинця, яку школі подарував син Степан Гогола. Він і успадкував від батька дар та любов до малювання. Присутні дізналися, що пензлю Гоголи належать розписи іконостасів у Імстичівському монастирі, греко-католицькому храмі села Брід, настінне малювання у Дубрівському православному монастирі. Його роботи прикрашають іконостас православного храму с. Білки. Велична настінна фреска, фігури Христа, Марії, Йосипа та інших святих мають щасливу долю − збереглися до наших днів, і сучасники можуть на власні очі оцінити талант художника. Степан Федорович розповів нам про цікаві сторінки з життя його батька про те, що Федір Гогола на пропозицію о.Гермогена (Скунзяка), що проживав і служив також і в Лукові, намалював декілька ікон до Свято-Серафімивського скиту, що біля села Приборжавське. За свідченням відомого у нашому краї іконописця Івана Івановича Андрішки, у 1942-1943 роках, на прохання місцевого священника о. Григорія Пащенка, майстер виконав дві або три ікони і п’ять настінних композицій – чотири євангелісти та композицію «Покрови» для православного храму в Приборжавському. Всі роботи збереглися і до нині. Уславилися роботи цього автора у багатьох храмах Закарпаття, та за його межами, прикрашають зали й домівки його знайомих та рідних. А найбільшу пам’ять про батька береже та примножує його син Степан Федорович, за що йому вдячні нащадки.
Багато картин Гоголи прикрашають фойє та коридори Луківської ЗОШ 1-2 ступенів
У межах предметного тижня були проведені такі навчально-виховні заходи: конкурси стіннівок, малюнків, фотовиставка «Наші домашні улюбленці», виставка рослин, вирощених власноруч учнями 3 класу на уроках природознавства: «Ми – юні ботаніки».
У день трудового десанту була проведена акція «Посади своє дерево», до якої долучилися учні 9 класу разом з класним керівником І. А. Лях – посадили алею саджанців-берізок біля нової школи.
Кульмінацією тижня стало виховне заняття «Подорож до Країни здоров’я», де учні 4-их класів показали не тільки високі знання з природознавства, а й артистизм та декламаторські здібності, вміння любити й берегти природу та своє здоров’я.
Заключним акордом став урочистий концерт, присвячений першому весняному святу-8 Березня, яке підготували учні 1класу під керівництвом класного керівника Тетяни Василівни Палаташ, музичного керівника О. М. Симканич та вихователя ГПД Т. І. Скальник.
Мар’яна СЛИВКА,
Лариса ГОРЗОВ,
вчителі початкових
класів Луківської ЗОШ І-ІІ ступенів.