- Нове життя - https://nz-ir.com -

Профілактика туберкульозу у дітей

Туберкульоз займає особливе місце серед соціальних і медичних проблем людства. Це одне з найдавніших інфекційних захворювань, яке не ліквідоване в жодній країні світу. Ним хворіють незалежно від статі, віку, національної приналежності, соціального походження.
За останні роки погіршилася епідситуація з туберкульозу в усіх країнах. Відмічається ріст захворюваності не тільки серед дорослих, а і серед дітей та підлітків.
Погіршення епідемічної ситуації з туберкульозу серед дітей та підлітків багато в чому обумовлено соціальними проблемами, які посилилися або з’явилися в останнє десятиліття (зниження життєвого рівня населення, збільшення питомої ваги соціально-дезадаптованих родин; зсув на дитячу та підліткову групи населення періоду прилучення до шкідливих звичок; зниження санітарної грамотності населення; поява великої групи осіб з матеріально-побутовими проблемами – біженці, переселенці, тощо).
Небезпека сучасної епідемії полягає в тому, що можливе зараження збудником туберкульозу, який стійкий до протитуберкульозних препаратів; поєднання туберкульозу з ВІЛ-інфекцією.
В сучасних умовах змінилася клініка туберкульозу в дітей. Рідко зустрічається гострий початок з лихоманкою, вираженими симптомами інтоксикації, часто буває безсимптомний перебіг захворювання.
У дітей переважають малі форми туберкульозу: первинний тубкомплекс, туберкульоз внутрішньогрудних лімфовузлів. Важкі форми туберкульозу: тубменінгіт, міліарний туберкульоз, казеозна пневмонія – бувають рідко.
У підлітків захворювання має тенденцію до прогресування, що зумовлено особливостями реактивності організму, нейрогуморальною регуляцією в цьому віці.
Чи можна попередити туберкульоз у дітей? Так. Для цього в пологовому відділенні всім здоровим-новонародженим дітям на третій день життя проводиться вакцинація. Це призводить до розвитку тривалого специфічного імунітету до туберкульозу; тривалість його приблизно 5-7 років. Тому дітям в 7 років проводиться ревакцинація. Ревакцинації підлягають здорові діти з від’ємною р. Манту.
Статистика свідчить, що 50% дітей, які по області захворіли на туберкульоз в 2015 році, не були вакциновані в пологовому відділенні, не мали прищеплювального імунітету.
Не менш важливою і складаною стає проблема зменшення імунного прошарку серед дітей і підлітків. Значною мірою це обумовлено зниженням санітарної грамотності населення. У соціально дезадаптованих сім’ях відсутня увага до здоров’я дітей і як наслідок – ігноруються й профілактичні заходи. Скорочення імунного прошарку пояснюється також збільшенням числа дітей і підлітків, які страждають різною соматичною патологією.
Основним методом виявлення туберкульозу в дітей є щорічне проведення туберкулінодіагностики. Проба Манту проводиться здоровим дітям після попереднього огляду лікарем. Проба дає змогу виявити наявність тубінфікування в дитини. Первинне інфікування частіше настає в дітей, які мають менш виражений прищеплювальний імунітет, а також в тих, що перебувають в контакті з хворою на туберкульоз людиною.
Слід зауважити, що звичайне купання не впливає на результат проби.
Всі діти, у яких вперше виявлена позитивна р. Манту, а також у випадку збільшення її розмірів, повинні бути направлені на обстеження до дитячого фтизіатра.
Важливим є флюорографічне обстеження дорослих контактів дітей, взятих на диспансерний облік з приводу «віражу» туб проб з метою виявлення можливого джерела інфекції.
В 2015 році в районі на туберкульоз захворіло 4 дітей. З них 1 дитина не вакцинована в пологовому відділенні; 1 дитина – з числа контактів. За соціальними чинниками – 3 дітей ромської народності.
Підліткам з 15-ти років проводиться флюорографічне обстеження, яке дає змогу виявити не лише туберкульоз на ранніх стадіях, але й інші захворювання органів грудної клітки. Від раннього виявлення туберкульозу залежить ефективність лікування хворого.
Марія Попик,
дитячий фтизіатр