- Нове життя - https://nz-ir.com -

Весняний день рік туриста водить

Гімн України у виконанні Поліни Тернинко – вихованки гуртка «Географічне краєзнавство», що діє при Ільницькій ЗОШ І-ІІІ ст. підняв та приєднав до її голосу ровесників, керівників гуртків, запрошених та гостей районної учнівської конференції по підсумках Всеукраїнської туристсько-краєзнавчої експедиції «Моя Батьківщина – Україна» та Всеукраїнської краєзнавчої конференції «Мій рідний край, моя земля очима сучасників».
Урочиста піднесеність початку роботи аж ніяк не применшила її ділового характеру. Цьому було задано належну тональність навіть у вітальному слові голови районної ради Віктора Симканинця, який окрім звичних для подібних акцій загального характеру побажань зробив пропозицію юному туристському загалу району. Суть її в тому, щоб зібрати, описати, систематизувати і науково опрацювати назви багато чисельних урочищ у наших селах. Це своєрідні криниці народних переказів, легенд, пов’язаних нерідко із дохристиянськими віруваннями наших пращурів, природніми особливостями краю, історією взаємин людини і природного середовища в конкретних географічних координатах. Така колективна праця цілком може послужити для серйозного літературного видання за сприяння влади..
Директор Іршавської районної станції юних туристів Іван Терпай у доповіді «Про вдосконалення форм і методів туристсько-краєзнавчої пошукової роботи на сучасному етапі» найперше зробив акцент саме на тому, що відродження та формування державності починається з духовного і морального розвитку особистості. Ці завдання можливо реалізувати, об’єднавши спільні зусилля колективу райСЮТур із зацікавленими організаціями, установами, батьками над вдосконаленням вже діючих форм і методів туристсько-краєзнавчої роботи та пошуком нових. Запропонований цикл робіт може якраз і стати одним із них.
Іван Іванович позитивно відзначив уже ті форми роботи, які вже прижилися серед юних туристів Іршавщини, серед яких похідний наметово-оздоровчий табір «Іршавські мандри», еколого-археологічні експедиції по замках Закарпаття, День туризму в школі, уроки-екскурсії селами та містами Закарпаття й інших регіонів України. Плідними результатами означена співпраця із колегами з РБДТ, райСТ звичайно ж, відділу освіти РДА. Суттєва практична допомога надається від Українського Державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді. Добрими є напрацювання і контакти із аналогічними нашому центрами туризму із столиці України, Харкова, Львова, Дніпропетровська, Артемівська, Добропілля. У межах Срібної Землі взаємозбагачуючими є напрацювання з колегами із позашкільної освіти із Ужгорода, Хуста і Виноградова.
Серед найбільш актуальних напрямків поглиблення досягнутого, в тому числі і проведення постійної роботи гуртківців із учасниками антитерористичної операції на Сході України та воїнами-афганцями.
«Про підсумки Всеукраїнських туристсько-краєзнавчих експедицій в 2015-2016 навчальному році» суттєво проаналізував методист краєзнавчого профілю Леся Осійська. В її устах твердження про те, що для дитини кожна подорож – це своєрідне відкриття, це можливість зрозуміти, що стоїть за звичними словами: рідний край; моя Батьківщина – Україна. Леся Романівна детально і водночас узагальнено вела мову по всіх напрямках роботи, наводила кількість пошукових загонів, задіяних у них учасників, успішні та відзначені учнівські роботи як на обласному, так і на всеукраїнському рівнях. Залежно від того, наскільки ефективними є ті або інші напрямки і методи роботи, вони можуть продовжуватися інколи всього рік-два, а подеколи півтора-два десятки років.
Зацікавленість учнів зосереджена як на духовній спадщині, так і на краєзнавстві, літературі, мистецьких оберегах, екології, сучасних родзинках життєвих орієнтирів односельців.
Постійні напрацювання неодмінно трансформуються в успішну участь в олімпіадах та всеукраїнських зборах, представництво в збірних командах.
Конференція відбулася першого весняного дня, а образно проведений аналіз і формування перспективи можна порівняти як засів добірним зерном добре обробленого ґрунту. Як продовження протоптаних стежин і шляхів у незвідані обрії.
Михайло ГОРИЦВІТ.