- Нове життя - https://nz-ir.com -

Луна вибуху над берегами Боржави

Післяобіднє весняне небо між Приборжавським і Довгим гучно «розпорола» луна потужного вибуху. Із верболозів вздовж берегів Боржави піднялися зграї ворон, що супроводжували свій політ іржавим карканням, яке одне порушувало розбуджену тишу.
За кілька хвилин опісля від урочища Під облазом група піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення ДСНС України в Закарпатській області, майора Сергія Шалаєнка у складі з Олександром Кирилюком, Сергієм Бондарюком, Адамом Санісловим і Сергієм Комарницьким, знешкодивши мінометну міну періоду ІІ-ої Світової війни подалася в Ужгород на місце постійного базування.
Напередодні на земельній ділянці учасника АТО із Довгого Михайла Боднаря, розчищаючи рівчак, його бойовий побратим іршавчанин Віктор Булеца зубцями металевих грабель зачепив за щось непоступливе і на перший погляд коряве. Іржавий метал не піддавався, довелося розкопувати невідомий предмет, тож досвідченим бійцям не складало труднощів відразу впізнати мінометну міну. Відразу повідомили службу 101. Цілу ніч працівники поліції із групи швидкого реагування чергували біля небезпечної знахідки.
За словами Сергія Шалаєнка, це можна вважати типовим випадком у їх роботі, хоча не для Іршавщини.Перед тим як попрощатися із господарем ділянки, де було виявлено небезпечну знахідку, піротехніки належним чином обстежили прилеглу територію. Знайдена, а потім успішно знешкоджена 82-міліметрова мінометна міна, навіть пролежавши у проборжавській землі більше семи десятиліть все ще залишалася гагрозливою для життя людини. Її вибухова речовина в тротиловому еквіваленті складала 460 грам, а радіус вражаючої дії осколків досягає 800 метрів. Сюрприз від найстрашнішої війни минулого століття міг обсолютно самовільно розірватися від повороту на 900 хвостовика, детонації механічної деформації, потрапляння в полум’я і такого іншого. Найбільше подібних надзвичайних ситуацій у області стається в Рахівському та Ужгородському районах.
Сам Сергій Миколайович за цією спеціальністю працює з 2000-ого року. Знешкоджувати вибухонебезпечні предмети йому доводилося не тільки на Закарпаття, але і по всій Україні. На «особистому рахунку» підривника десятки тисяч ліквідованих носіїв смерті. За це має неодноразові міністерські відзнаки. А найбільш пам’ятними відрядженнями були в сумнозвісну Богданівку, Лозову та в Артемівськ Донецької області в зону АТО.
Приїзд у Приборжавське 12 березня став дванадцятим для групи з початку цього року.
Михайло ІСАК