- Нове життя - https://nz-ir.com -

15 років після історичного 2001року паводку

Протягом трьох днів − 3,4,5 березня 2001 року в Закарпатській області випало, в залежності від регіонів, від двох до трьох місячних норм опадів.
В той час додатково висота сніжного покрову в горах в середньому становила 40 см. Різке потепління в поєднанні з сильними дощами зумовило швидке танення снігу в горах, і вода пішла на мерзлий грунт.
Це і послужило однією із основних причин історичного паводку. Крім цього, в басейні р. Боржава склалась ситуація, коли максимальні рівні води на р. Тиса та р. Боржава в низинній частині проходили одночасно. Якщо порівняти кількість опадів до листопадового 1998 р. паводку, то кількість опадів місцями перевищувала 30-70 мм.
Рівень води на деяких ділянках річок перевищував історичні рівні.
На рівні Боржава при впадінні в р. Тиса рівень сягав до балок автомобільного мосту в с. Вари, що відповідало підвищенню рівнів води на10,5 м., а на ділянці переходу р. Тиса на угорську територію рівень підйому становив 11,0 м.
У верхній частині р. Боржава на гідрологічному посту с. Довге рівень води сягав відмітки 547см.
Для запобігання негативного впливу паводків в 2001 році розроблена Схема та державна Програма комплексного протипаводкового захисту басейну р. Тиса в Закарпатській області. Програмою передбачено виконання в комплексі з інженерними заходами (такими як будівництво захисних дамб, протипаводкових ємностей , сухих польдерів, гідротехнічних та дорожніх споруд, регулюючих русел річок, кріплення берегів та інші), агролісомеліоративних заходів, спрямованих на лісозбереження та лісорозведення, здійснення протиерозійних заходів, регулювання землекористування.
Багаторічні спостереження та їх аналіз свідчать, що виникнення паводків на Закарпатті настає при поєднанні цілого ряду природних та антропогенних факторів.
Найважливішими є гідрометеорологічні − це інтенсивні і тривалі дощі, особливості поверхні водозаборів, їх крутизна. Ці процеси набувають загрозливого характеру при інтенсивних опадах в поєднанні з швидкоплинним таненням снігу. До основних антропогенних факторів відноситься і надмірна вирубка лісів, розорювання схилів, порушення режимів господарювання та забудови в прибережних захисних смугах, необгрунтовані виробітки пісчано-гравійних матеріалів в руслах річок.
На жаль, фінансування вказаної Програми в грудні 2010 р. Постановою КМУ призупинено, протипаводкові заходи в області з державного бюджету не фінансувались, проектні та будівельні роботи не виконувались. Законом про Державний бюджет на 2016 рік фінансування державної програми за напрямком комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса Закарпатської області також не передбачено.
Крім державної програми, на місцевому рівні існує також і регіональна програма комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса , якою передбачено за рахунок коштів місцевих бюджетів проводити укріплення берегів малих річок та потічків, розчистку їх русел, проведення робіт по відводу місцевого поверхневого стоку.
Так, за останні 5 років за рахунок коштів Іршавської міської ради проводилися роботи по розчистці русла р. Іршавка загальною вартістю 105 тис.грн., розчищено водовідвідний канал по вул.. Шкільна вартістю 50 тис.грн.
Проведено роботи по захисту від підтоплення земель та берегоукріплення русла р. Синявка на території с. Ільниця за кошти сільських рад вартістю понад 400 тис.грн.
Практичну допомогу у ліквідації наслідків паводків 1998 та 2001 років Закарпатській області надала Дирекція з питань розвитку та співробітництва Уряду Швейцарської Конфедерації. Так, за кошти Дирекції в Іршавському районі для захисту с. Заріччя в 2001році було побудовано правобережну дамбу р. Боржава між селами Гребля та В. Ком’яти загальною вартістю 630 тис.грн.
На ліквідацію наслідків паводку грудня 2010 року, який прирівнюється до історичного 2001 року, по Іршавському району було розроблено проектно-кошторисну документацію по відновленню 27 об’єктів комунальної власності загальною вартістю 5643 тис.грн.
В 2011 році за рахунок коштів резерву Кабінету Міністрів України було профінансовано лише 12 об’єктів загальною вартістю 2943тис.грн. На цьому фінансування припинилося.
Починаючи з 2011 року, державна Програма комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса не фінансується, лише в 2015році за рахунок природоохоронних коштів обласного бюджету виконано укріплення берегів р. Лисичанка с. Лисичово на суму понад 1,1 млн.грн.
Разом з тим, проведені моделювання паводкових ситуацій показують , що внаслідок незавершених, нерозпочатих робіт по реконструкції водозахисних споруд можуть призвести до затоплення значних територій та біля тридцяти населених пунктів в Берегівському, Виноградівському та Іршавському районах.
Так, для захисту с. Вільхівка роботи по реконструкції лівобережної дамби р. Боржава і не розпочалися , хоча і уже було проведено тендер, визначено генерального підрядника.
Зупинено проектні роботи по влаштуванню сухої ємності в с. Загаття на р. Іршавка, будівництво якої дало би змогу «розтягнути» паводок по часу і тим самим знизити паводкові рівні води в с. Брід, Заріччя, Сільце та м.Іршава.
Крім цього, потребує протипаводкового захисту с. Луково, продовження берегоукріплювальних робіт в с. Лисичево та Ільниця, розчищення русел річок Іршавка та Синявка в м. Іршава та цілий ряд інших заходів.

Петро СКРАЛЬ,
начальник Іршавської експлуатаційної дільниці Берегівського міжрайонного управління водного господарства.