- Нове життя - https://nz-ir.com -

Перший іспит

Нині бджолярі складають іспит з дисципліни «Зимівля бджіл». А від успішної його здачі значною мірою залежить успіх пасічникування в цьому і майбутньому сезоні. Організація зимівлі бджіл вимагає від пасічника професійних знань, практичне використання яких забезпечує успіх. Основними складовими нормальної зимівлі бджіл є: наявність у бджолиній сім’ї молодої матки, достатня її сила (близько восьми рамок), фізіологічно молоді та здорові бджоли, що складають основу зимового клуба, правильне розміщення та достатня кількість високоякісних кормів, належне утеплення гнізда, забезпечення помірної вентиляції, спокою бджіл тощо.
Ось і 2015 року була тепла осінь, бджоли облетілися в кінці жовтня і на початку грудня – здавалося б, треба радіти! Але ж така ситуація, спровокувала відкладання маткою яєць, вирощування розплоду, споживання кормів і погіршення умов зимівлі.
Дуже правильно поступають в такій ситуації досвідчені бджолярі – охолоджують гніздо бджолиної сім’ї, знімаючи утеплення або тримають матку в ізоляторі для матки (не в кліточці Титова). Тепла погода спричинила підвищені витрати кормів. Бджоли вже цього 2016 року облітувались 7-8 лютого. Потрібно було відразу перевірити наявність кормів у кожній бджолиній сім’ї. Робити це слід добре підготувавшись. Заздалегідь у теплій кімнаті не менш 2-ох діб прогрівають медові стільники, які при потребі замінюють в гнізді на морожені, або для гарантії ставлять з обох боків клуба по 1-2 стільники з медом (з запасу). Якщо немає запасних медових рамок над гніздом ставлять канді так, щоб бджоли мали доступ до нього. І як крайній захід – наповнюють стільники теплим густим цукровим сиропом (2:1) і ставлять до стільників гнізда з бджолами чи всередину. Заповнюють стільники сиропом, щоб уникнути утворення повітряних бульбашок над комірками зручно використовувати пластикові пляшки через отвори в пробці. Їх роблять з допомогою свердла або розігрітого цвяха діаметром 1,5 мм. Після обльоту бджіл обов’язково потрібно скоротити гніздо бджіл за методом Голінова.
У більшості літературних джерел наголошується на тому, що весняну ревізію бджолиних сімей слід проводити за плюсової температури в тіні 10-12 С0 . Якщо відчуваєте біду, прослуховуючи бджіл трубкою, не чекайте такої днини, бо можете залишитися без бджіл. Поверхневий огляд можна зробити за нижчих температур. Перш за все слід перевірити наявність та якість кормових запасів. Перед перевіркою кормових запасів обережно, без шуму видаляють підмор, не розбираючи гніздо особливо якщо підмор мокрий і запліснявілий. Добре, якщо ще з осені під гніздом була покладена плівка чи цупкий папір – їх видаляють разом із підмором, а взамін підсовують свіжий.
За характером підмору, місцем розміщення воскових кришечок, наявності крупинок і кришечок, (при кристалізації корму), проносних плям робиться висновок про місце розташування клуба бджіл, стан кормових запасів тощо. До двох жмень мертвих бджіл на дні вулика – є цілком нормально. Більша кількість підмору може свідчити про наявність захворювання сім’ї або сім’я не оброблена від кліща варроа, або до заморозків в сім’ї був розплід. Щоб підрахувати кількість загиблих бджіл, можна використати невелику вимірну склянку (продаються пластмасові): у 100 мл міститься приблизно 200-250 бджіл. У разі, коли виявлено мертву матку, цю сім’ю необхідно помітити для подальшого (приблизно в середині березня) об’єднання з повноцінною сім’єю.
Особливо змістовними є ранкові огляди лотків та ділянок перед вуликами, тому що пізніше багато ознак можуть зникнути внаслідок вітру, опадів, дії пташок.
Тільки в єдиному випадку необхідно негайно вживати певних заходів: велика кількість підмору, бджоли, які падають з прилітної дошки, та багато мертвих бджіл з витягнутим хоботком – є чіткими ознаками голодування сім’ї. У цьому випадку слід відразу не підгодовувати бджіл.
Рано навесні, коли ще прохолодно, давати цукровий сироп ризиковано. По-перше, на цукровому сиропі бджоли дуже слабнуть, і, що найголовніше, вирощують нездорове потомство. По-друге, вилітатимуть з вулика в пошуках нектару і не повертатимуться.
Від постійної підкормки цукровим сиропом бджоли хворіють. Скажімо, спробуйте годувати людину одним тільки крохмалом! Та й загалом незрозуміло, навіщо навесні заглядати у вулик чи є корм. Досвідчені бджолярі, а таких нині чимало, пропонують завжди тримати у вулику 10-15 кг запасного меду, тобто на зиму залишати не 8-10, а 25 кг. Але справа в тому, що в традиційному лежаку стільки просто не поміститься, зимують бджоли зазвичай на 8 рамках! А на них поміститься не більше як 20 кг, адже знизу на рамці не повинно бути меду, це ложе для формування клуба. В нашому регіоні і цього вистачить корму на зиму і до появи нектару навесні.
Юрій САМОРИГА,
пасічник