- Нове життя - https://nz-ir.com -

Стоп подарункам! Червонокнижних красунь

Попереду головне свято весни – Міжнародний жіночий день, на яке припадає пік продажу квітів, проте захоплення закарпатців першоцвітами і надалі викликає загрозу для зникнення цих тендітних квітів. Масовий збір ранньоквітучих рослин (шафрану Гейфеля, рябчика шахматного, проліски дволистої, підсніжника білосніжного, білоцвіту весняного, первоцвіту весняного, нарцису) став головною причиною швидкого скорочення їх ареалу та занесення до Червоної книги України.
Збір, транспортування та торгівля першоцвітами заборонені і караються законом. Заборонено реалізовувати не тільки першоцвіти, зібрані в природі, а й вирощені в штучних умовах, оскільки добування (збирання) видів рослин, занесених до Червоної книги України, їх насіння, частин здійснюється у виняткових випадках лише з науковими і селекційними цілями, у тому числі для розмноження і розведення у спеціально створених умовах за дозволом Міністерства екології та природних ресурсів України.
Боротьбою з незаконною торгівлею ранніми квітами займаються природоохоронні та правоохоронні органи, і за порушення порядку придбання чи збуту першоцвітів передбачена відповідальність за статтею 88- 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу на суму до 510 гривень з конфіскацією самих рослин. Постановою КМУ від 07.11.2012р. N91030 передбачена компенсація за шкоду, заподіяну внаслідок добування, знищення або пошкодження червонокнижних рослин, а також за знищення чи погіршення середовища їх зростання, – від 49 грн. за кожну трав’янисту рослину.
Працівники Загатського лісництва закликають ходити до лісу, аби насолодитися його красою, милуватися квітами, а не знищувати їх задля наживи, берегти природу заради майбутніх поколінь.
Дуже дякуємо за взаєморозуміння.

Василь МИСЛА,
лісничий Загатського лісництва