- Нове життя - https://nz-ir.com -

СМІТТЯ В ПРИРОДІ, ЧИ В ГОЛОВАХ?

Для початку варто навести кілька рядків одного із моїх депутатських запитів у не такому вже й далекому минулому «…з наближенням весни ми з Вами станемо свідками безжалісного негативного впливу людини на оточуючу нас екологію. Крім вивезення та спалювання побутових відходів і, особливо, виробів із пластика, який виділяє ядовиті пари діоксину на несанкціонованих звалищах, практично у кожному населеному пункті району, електромагнітного випромінювання побутової техніки: холодильники, морозильні камери, мікрохвильові печі, комп’ютери, мобільні телефони, миючі засоби і багато інших благ цивілізації.». Але є ще більш небезпечні і при цьому невидимі вороги здоров’я людини, до яких належить і важкий метал – ртуть, а точніше, випари ртуті. Прилади, яких наявні частки чи мікрочастки ртуті присутні практично в кожному домі, офісі, барах, кафе, а також в дошкільних і інших навчальних закладах.
Мова йде про так звані енергозберігаючі лампи, які реалізуються в мережі спеціалізованих магазинів, у лотках на ярмарках і є доступними для придбання кожному. Є два види таких ламп: ртутні – пожежонебезпечні, робочий ресурс яких не більше 3-х тисяч годин, в переважній більшості – це низькоякісна китайська продукція; світлодіодні лампи – пожежобезпечні, позаяк не нагріваються, ресурс яких складає 50 тис. годин і не виділяють ядовитих парів.
В обласному центрі діє організація по утилізації ртутних ламп, однак у нашому районі такої мережі немає, а, значить, всі неробочі і належним чином не утилізовані такі лампи забруднюють навколишнє середовище.
Окрім уже зазначених, навіть не потенційних, а реальних загроз довкіллю слід згадати тисячі батарейок, які містять ядовиті речовини і кислоти.
Всім цим непотребом забруднюються ґрунтові води, колодязі, потічки і річки, що є причиною чисельних отруєнь і хвороб, від яких особливо терплять діти та люди похилого віку.
А що вже говорити про щоденні побутові викиди в річки Синявка та Ільничанка, куди безперешкодно і, тим більше, без покарання мешканці сіл зливають все із пральних машин, туалетів і вигрібних ям. Про хімічний склад подібної рідини можна хіба що здогадуватися.
Наведені фактори і чинники – прямий шлях до розплати здоров’ям через хвороби, інфекції, віруси, що серйозно послаблює імунний захист організму людини.
За все вищенаведене законами України передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.
Іван КЛИМ.