- Нове життя - https://nz-ir.com -

Завадимо лісопорушникам

Більша частина угідь державного підприємства «Спеціалізоване лісогосподарське підприємство» Іршаваагроліс» межує із землями запасу місцевих рад нашого району. Площа підприємства займає 16534 гектари. Це ліси різних порід, різного віку, а відтак і різної цінності. Проте ліс, як екосистема, цінний у єдності всіх своїх складових від кущів – до зрілих деревостанів.
Наближеність до населених пунктів має для лісівників як свої переваги, так і створює для лісової охорони чималу купу проблем. У зимовий період до всіх звичних проблем додається ще й найбільш актуальна – лісо порушення, самовільні рубки. Із настанням опалювального сезону та значним подорожчанням природного газу для населення мобілізовуємо всі свої наявні резерви для посилення як профілактичних заходів роз’яснювального характеру серед жителів сіл, так і більш дієвих методів. До числа останніх належать систематичні рейди наших працівників по місцях імовірного проникнення в ліс людей із намірами незаконного вирубування деревини.
Тепер, як і в попередні роки, залишається для ДП «Спеціалізоване лісогосподарське підприємство» Іршаваагроліс» найбільш проблемною ділянка лісів що межує із землями Іршавської міської ради, точніше тих урочищ, які межують із селом Собатино. У цьому населеному пункті мешкає більш аніж половина жителів ромської національності. Чого гріха таїти, для села, де майже стовідсоткова незайнятість жителів, незаконне вирубування лісу стало не просто засобом для обігріву власних помешкань, але й своєрідним промислом.
Особливо ефективною є практика попередження лісопорушень, коли закріплені за обходами майстри лісу співпрацюють із співробітниками правоохоронних органів Іршавського відділення поліції. Добре взаємодіють і є порозуміння із правоохоронцями у старшого майстра лісу Василя Горзова, майстрів лісу Івана Манайла та Василя Бізілі.
У своїй нелегкій повсякденній роботі по охороні зеленого багатства краю їм нерідко доводиться звертатися до співробітників управління захисту економіки в Закарпатській області департаменту ЗЕ Національної поліції України. Добре налагоджена у них співпраця із капітанами поліції Віктором Цапом, Петром Карпом і майором поліції Петром Хриптою.
Найбільш критичний період збереження лісу невдовзі та й завершиться і настане період, що його з радісним піднесенням чекає кожен лісівник – час посадки лісу.

Дмитро ШАНДРА,
головний лісничий ДП «Спеціалізоване лісогосподарське підприємство» Іршаваагроліс».