- Нове життя - https://nz-ir.com -

Білки: від міліції – до поліції

     Днями провели цікаву зустріч ветерани служби дільничних інспекторів міліції Іршавського райвідділу міліції з інспекторами поліції, які зараз обслуговують село Білки. Зустріч організував ветеран правоохоронних органів Василь Микита разом із Білківським  сільським головою Василем Зейканом.

     Серед запрошених 13 дільничних інспекторів міліції та колишні голови сільради Петро Пітра і Василь Біксей, які працювали у різні періоди у селі. Вони трудилися пліч-о-пліч, їх робочий день починався і закінчувався майже водночас. Разом вирішували проблеми, у них була одна мета – допомагати людям і працювати для сільської громади. Звісно, що люди на селі за такого сиавлення до них відчували захищеність і поважали своїх дільничних.

      У розповіді колишнього голови сільської ради Василя Біксея прозвучало багато хороших слів на адресу тодішніх дільничних та дружинників, яких на той час у Білках налічувалось більше 100 чоловік. Кожен вечір вони виходили на чергування по 5-7 чоловік разом із дільничними. Вони працювали під гаслом: «Добробут села – без правопорушень». 

Петро Пітра, будучи головою Білківської сільради, зі своєї сторони допомагав тодішнім правоохоронцям. Разом із батьком, Юрієм Пітрою, двічі Героєм соцпраці, народним депутатом Верховної Ради СРСР звернувся до міністра ВС СРСР, щоб у Білках збільшили кількість дільничних інспекторів. З початку були два, а далі – три і навіть потім мали мотоцикл.
За віком, найстаршим дільничним, який працював у 80-х роках у Білках, на даний час є Михайло Антолик. Йому доводилось затримувати особливо небезпечного злочинця, який зґвалтував дитину.
Свою кар’єру правоохоронця розпочинав у цьому селі Василь Микита, який у подальшому був призначений на посаду начальника служби дільничних інспекторів. Ним вперше у районі у Білках була організована охорона центру села. Таке рішення було прийнято через часті крадіжки із магазинів. Після того, як у вечірній час охоронець із рушницею ходив по селу, крадіжки відразу припинились.
Про дільничного Олександра Бажова і тепер ходять легенди. Він розкрив убивство бабусі і зґвалтування дівчинки, яку мама залишила доглядати старенькій. Упродовж дня встановив особу злочинця, який на п’яну голову скоїв ці два злочини. За рішенням суду зловмисник отримав вищу міру покарання. За розкриття цього злочину Олександра Бажова міністр ВС СРСР нагородив іменним годинником.
Деякий час працював дільничним у Білках Андрій Чонка. Маючи досвід роботи у карному розшуку, тримав все під контролем, постійно проводив профілактику. Одного разу їхав сусіднім селом, де помітив на вулиці дивний згорток лахміття. Підійшовши ближче, побачив, що клубочок заворушився із витяглися маленькі дитячі пальчики. Відразу викликав лікарів «швидкої допомоги», повідомив до райвідділу. Поки лікарі надавали медичну допомогу дівчинці, Андрій Чонка знайшов через 4 години матір. Жінка, народивши дитину, відразу її загорнула у лахміття і викинула на вулицю. У подальшому проти матері було порушено кримінальну справу.
Саме з дільниці обслуговування розпочинали свою професійну кар’єру підполковник Федір Петер та майор Михайло Ігнатко, які нещодавно вийшли на заслужений відпочинок. Федір Петер пропрацював більше 7 років дільничним інспектором, а потім був призначений на керівні посади, остання із яких – заступник начальника райвідділу міліції.
Під час зустрічі прозвучало багато хороших слів про роботу дільничних у минулому.
Теперішній сільський голова Василь Зейкан розповів присутнім про сьогоднішніх інспекторів поліції Богдана Попюрканича, Василя Кебелеша та Василя Зейкана, які тепер обслуговують село Білки. Повідомив, що на сесії сільської ради затверджено програму якою передбачено встановлення камер відеоспостереження у центрі села, освітлення та кошти на паливно-мастильні матеріали для службового автотранспорту поліції.


Віта Горзов,
майор поліції