- Нове життя - https://nz-ir.com -

Боротьбу зі злочинністю – забезпечити технічно!

Останнім часом, спілкуючись із пересічними громадянами, можна почути нарікання на незадовільну роботу правоохоронних органів і, зокрема, органів внутрішніх справ, а точніше – кримінального блоку і слідства.
Почастішали випадки скоєння важких і резонансних злочинів. Особливо турбують жителів крадіжки особистого і колективного майна, рівень їх розкриття бажає бути кращим.
Не буду зупинятись на критичних питаннях низького рівня розкриття злочинів та реагування оперативних груп, несвоєчасні виїзди на місце пригоди і рівень їх професійної кваліфікації, а також бажання розкрити і покарати злочинців.
За багато років роботи в органах внутрішніх справ на керівних посадах, в тому числі очолюючи кримінальну міліцію Закарпаття, став абсолютно переконаним у тому, що попередження і профілактика злочинності значно дешевше обходиться для держави і власникам приватного майна і громадянам ніж негативні наслідки вже скоєних злочинів.
Причиною збільшення посягань на майно є низька зайнятість населення, відсутність робочих місць, особливо турбує те, що злочинність значно молодішає, тобто є тенденція втягування підлітків у злочинні групи. Стає характерним для цієї категорії населення зловживання алкоголем, наркотичними засобами тощо, а на це потрібні гроші.
Переважна більшість наших земляків, перебуваючи за кордоном, не могли не звернути увагу на технічний стан підприємств, особливо торгових точок, які обладнані металічними вхідними дверми, вікна − решітками, сигналізацєю, протипожежними технічними засобами, камерами відеоспостереження, освітленням, а також фізичною охороною. Хочу наголосити, що це є не тільки цивілізованою нормою, а й фактором попередження для проникнення злодіїв.
А тепер зробіть акцент на ситуацію, яка склалася у нас. В населених пунктах району звичайно біля кожного магазину, кіоску не виставити працівника поліції, їх просто не вистачить.
Також спостерігаються безпечність громадян за місцем їх проживання. Особливо уразливі громадяни похилого віку, одинокі і інваліди, а також неповнолітні діти, які можуть стати жертвами злочинців…
Необхідно звернути увагу на школи і дошкільні навчальні заклади, куди можна прийти кому завгодно, і не завжди з добрим наміром. На жаль, останнім часом збільшились випадки скоєння злочинів по відношенню до дітей (загальнодержавна статистика).
Необхідно бути пильними не тільки батькам за своїх дітей, а й педагогічним колективам шкіл і дошкільних навчальних закладів, біда завжди приходить зненацька і наслідки її бувають важкими.
Закони України «Про місцеві державні адміністрації» , «Про місцеве самоврядування в Україні» зобов’язують керівників районних державних адміністрацій, районних рад, міського та сільських голів забезпечувати виконання Конституції та Законів України щодо охорони громадської безпеки, громадського порядку, боротьби зі злочинністю на підконтрольних їм територіях. І позаяк вони є розпорядниками бюджетних коштів, передбачати у відповідних Програмах виділення цільових коштів на профілактику злочинності на території Іршавського району. При бажанні гроші завжди можна знайти.
За останні п’ять років із районного бюджету виділено: 2011р. – 2500 грн., 2012 р. – 2400 грн., 2013 р. – 5000 грн., 2014 р. – 5000 грн., 2015 р. – 80000 грн.
За інформацією райдержадміністрації станом на початок 2015 року в районі встановлено всього 5 відеокамер спостереження: 4 в м. Іршава та 1 в с. Сільце.
За моїми підрахунками, щоб реально «закрити» район і контролювати в’їзди і виїзди потрібно придбати і встановити відеокамери спостереження на виїзді із сіл: Заріччя, Хмільник, Вільхівка, Заболотне, Загаття, Довге, Кушниця, Ільниця, Доробратово, Горбок.
Реалії сьогоднішнього дня такі, що потрібно ускладнювати життя злочинцям, громадянам слід бути пильними, повідомляти правоохоронні органи про підозрілих осіб, або осіб, які причетні до скоєння злочинів. Власникам приватних будівель знаходити кошти на їх технічне оснащення, сільським головам разом із працівниками поліції організувати групи самооборони для реагування на можливі злочинні прояви.
Правоохоронним органам необхідно розібратися куди подівались відеокамери, які у 2012 році були закуплені за гроші державного бюджету на кожну виборчу дільницю, а їх в районі 61?, якими можна було б оснастити практично всі школи в кожному населеному пункті району. Тобто контролювати проникнення в приміщення посторонніх осіб.
На закінчення хочу наголосити, що наша безпека в наших руках. Будьмо пильними постійно, оскільки цього вимагає від нас теперішня реальність. Бажаю всім спокою, особистої безпеки і впевненості в завтрашньому дні.

Іван КЛИМ,
полковник міліції
у відставці.