- Нове життя - https://nz-ir.com -

ЧИ БУДЕМО ВЗИМКУ ІЗ ТЕПЛОМ?

На минулому тижні в райдержадміністрації відбувся семінар на тему «Державна підтримка термомодернізації житлових будинків в Україні і умови та перспективи впровадження енергоефективних заходів». Відкрив його голова РДА Олександр Горін. Він сказав, що це проблема номер один в районі. Зима не повинна застати нас зненацька. І населення, і держустанови мають бути готові до опалювального сезону.

Відповідно до державної підтримки енергоефективності цьогоріч держава повертає кошти громадянам, які оформляють кредити на термомодернізацію житлових будинків. А саме: 20% суми кредиту на придбання «твердопаливних котлів», 30% суми кредиту на тепломатеріали. Для тих громадян, які оформили субсидію на житлово-комунальні послуги, кошти повертаються у розмірі 70% від суми кредиту.

Начальник відділу містобудування та архітектури райдержадміністрації Володимир Штумф у своєму виступі наголосив:

− Із травня цього року, − зазначив Володимир Федорович, − програму державної підтримки поширено на утеплення приватних і багатоквартирних будинків, а також додано ще 2 банки. Передбачається такі розміри компенсації: 30% на енергоефективні матеріали для фізичних осіб на заходи в індивідуальних будинках або окремих квартирах; 40% на енергоефективні матеріали для ОСББ та ЖБК на загальнобудинкові заходи. На реалізацію таких механізмів для населення у 2015 році передбачено 344 млн. грн.. Це цільові європейські кошти, які можна використовувати лише для енергоефективних заходів. Наразі компенсація відбуватиметься через АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк», АТ «Укрексімбанк», які беруть участь у програмі.

В серпні цього року урядом прийнято рішення щодо збільшення розмірів відшкодувань, а також компенсація для отримувачів субсидій на комунальні послуги у розмірі 70%. Компенсація надається виключно на енергоефективне обладнання та матеріали.

Далі В. Штумф зазначив, що 98 багатоквартирних житлових будинків побудованих у місті Іршава та селі Ільниця потребують термомодернізації. У сільській місцевості газифіковано 98,1% та 80% індивідуальних житлових будинків потребують термомодернізації (22,8 тис. будинків). Потенціал зниження споживання газу близько 30 млн. кубометрів.

Досвідом роботи поділився міський голова Степан Бобик. Він сказав, що міськрада багато робить для вирішення питань із енергоефективності. Зокрема, позитивно вирішується проблема у дитячих навчальних закладах. Успіху досягнуто за рахунок встановлення системи опалення.

Про досвід та умови кредитування розповів керуючий районним відділенням АТ «Ощадбанк» Василь Меренич. А офіційний представник регіональної компанії «Рехау» Ярослав Ребрик вів мову про роль вікон у енергозбереженні будинків.

Підсумував роботу семінару заступник голови райдержадміністрації Іван Мошкола. Він зазначив, що завдання влади створити належні умови для доступності енергоефективності  для дворогосподарств району.

 

Василь ШКІРЯ.