Версія для друку Версія для друку

ПОСПІШАЙМО ТВОРИТИ ДОБРО

З давніх-давен українці вважали за необхідність допомогти знедоленому, поділитись шматком хліба, захистити старих і немічних, розрадити самотніх.

Саме цими критеріями керуються в своєму повсякденному житті соціальні робітники та працівники районного терцентру соціального обслуговування. Їх щоденна праця – не просто виконання своїх обов’язків, а передусім − покликання, що вимагає чуйного серця, благородної душі та величезного бажання підтримати тих, хто цього так потребує. Цю працю можуть по-справжньому зрозуміти і оцінити ті, хто наодинці зі своїми думками доживають віку в самоті, хто так пристрасно щоденно чекає їх допомоги.

У терцентрі соціального обслуговування діють три відділення: соціальної допомоги вдома, соціально-побутової адаптації та стаціонарне відділення для постійного проживання.

У відділенні соціальної допомоги вдома трудяться 29 соціальних робітниць, які щоденно відвідують своїх підопічних. Часто свій робочий день починають вдосвіта, пораючись на городі, готують їжу, прибирають, закупляють продукти харчування та медикаменти для тих, кого обслуговують. Їх впізнають лікарі, працівники державних установ. Являючись представниками своїх підопічних, всі питання: надання субсидій, пільг, оплата газо- та електропостачання, забезпечення твердим паливом вирішують соціальні робітники. Та вони допомагають не тільки фізично, а підтримують і морально. Слова подяки заслуговують Н.М.Матьола, Г.І.Савко, М.Ю. Зеленяк, Н.О. Покрівчак,  О.І.Софілканич, Н.М.Шандра, О.М.Липей, Н.Д.Поляк, М.П.Удут, С.М.Повх, які не один рік надають соціальні послуги одиноким жителям району.

В с. Білки, по вул. Лесі Українки розташоване відділення соціально-побутової адаптації терцентру. Воно надає педагогічні, психологічні та інформаційні послуги. Робота його спрямована на те, щоб люди похилого віку, інваліди не відчували себе зайвими в цьому житті, а були певними в тому, що вони з нами нарівні, й потрібні суспільству, бо заради цього жили і працювали. Тому для них організовуються змістовні зустрічі, урочистості з нагоди Дня людей похилого віку, Миколая, Нового року та спілкування з цікавими людьми краю.

В стаціонарному відділенні для постійного проживання, яке розташоване в центрі с. Довге обслуговуються одинокі мешканці району, для яких обслуговуючий персонал став життєвою опорою, а відділення домівкою на схилі літ. Немічні і одинокі старенькі знають, що про них є кому подбати, нагодувати, вислухати і розрадити. Це відділення обслуговує за рік 20 чол. і утримується за кошти місцевого бюджету та на 75 % відрахувань пенсій підопічних. Послугами відділення можуть скористатися не тільки одинокі пенсіонери та інваліди, але і за відповідну плату і одиноко проживаючі непрацездатні особи, діти яких проживають в інших населених пунктах та не в змозі забезпечити цілодобовий догляд за старенькими. У нашому відділенні вони будуть оточені теплом і турботою, якісним обслуговуванням персоналу, належними умовами для проживання.

Всі ми повинні пам’ятати: старість не обмине нікого.

Кожен повинен би проявляти милосердя, повагу та душевну теплоту, вшановувати людей похилого віку, допомагати їм. Вселяти віру найбільш незахищених категорій населення у завтрашній день та у те, що вони − повноцінні члени суспільства і теж мають право на захист, турботу, радість, піклування.

Поспішаймо творити добро.

 

М.Лелітка,

завідувач відділення соціальної допомоги вдома тер центру.

Ваш отзыв

Ваш коментар