Версія для друку Версія для друку

ЮРІЮ СВІТЛИКУ – 70

Днями свій ювілей зустрічає знана в спортивних колах людина, майстер спорту з важкої атлетики, суддя національної категорії, неодноразовий чемпіон Закарпатської області, тренер ДЮСШ «Колос» Юрій Світлик з Іршави.

Ази важкої атлетики, будучи учнем спортивної школи, Юрій освоїв у секції якою керував на той час досвідчений тренер з Іршави Юрій Бабич.

Призвавшись на службу в Армію, продовжив заняття з важкої атлетики. Згодом бере участь в першості Далекосхідного округу з важкої атлетики, де займає ІІІ місце в напівлегкій ваговій категорії.

Після демобілізації Юрій продовжує систематично займатись штангою та виступає на районних і обласних змаганнях. Незабаром Юрій виконує норматив кандидата у майстри спорту, стає чемпіоном області та включений до складу збірної Закарпатської області, де поряд з іршавчанами Василем Білаком, Іваном Берешем, Василем Бідзілею, Василем Карабиньошем, Іваном Волошиновським виступає на першості України ЦРДСТ «Колос».

Працюючи водієм в управлінні сільського господарства, Юрій продовжує систематично займатися важкою атлетикою. У 1974 році вступає до Київського ДІФК, який успішно закінчує у 1979 році, уже дипломованим спеціалістом працює тренером з важкої атлетики. Юрій успішно виступає на обласних, республіканських та міжнародних змаганнях, є чотириразовим призером ЦР ДСТ «Колос». Кращий результат Юрія — 112,5 кг (ривок) та 150 кг (поштовх).

Пройшло небагато часу, і на базі Іршавської секції важкої атлетики було створено збірну команду обласної ради ДСТ «Колос», до складу якої входили: Василь Бідзіля, Василь Білак, Василь Карабиньош, Іван Береш, Юрій Світлик, Іван Волошиновський, які успішно протягом років виступали й показували хороші результати та приносили залікові очки Закарпатській області.

Будучи спортивним тренером з важкої атлетики більше 40 років, Юрій Васильович виховав чимало провідних спортсменів району, області, України. Серед них — кандидати в майстри спорту: Іван Вовканич, Олександр Мошкола, Михайло Петришинець, Василь Олашин, Дмитро Магурський, Іван Федорко, Ярослав Шпак, Вадим Мацур, Іван Карабиньош, Віктор Пилипко. Серед його вихованців майстри спорту: Іван Волошиновський, Василь Мигалега, Дмитро Шкарупа, Віктор Завидняк, Василь Світлик та майстер спорту з гирьового спорту Юрій Староста. А вихованка Юрія Васильовича Лариса Химич виборола бронзову медаль на першості Європи та була шостою на цих змаганнях серед дорослих, які проходили у м. Стамбул Туреччина.

Та найбільше порадував свого тренера підопічний Юрія Васильовича Віталій Глушко з Іршави, який виконав норматив майстра спорту і посів восьме місце на чемпіонаті Європи серед молоді, є чотириразовим чемпіоном України та входить до складу збірної України. Юрій Васильович тренерською роботою займається по сьогоднішній день. Він чимало зусиль доклав до того, щоб розширити матеріально-спортивну базу з важкої атлетики в Іршавській ЗОШ І-ІІІ ступенів. За сумлінну працю Юрій Васильович нагороджений грамотами районного та обласного управління молоді та спорту,  медаллю «За розвиток Іршавщини».

Разом з дружиною Ольгою Іванівною виховали двох дітей, які здобули вищу освіту. Безмежно радіють своїм трьом внукам Андрійку, Владці та Наталці. До речі, Владка тренується у свого дідуся, і незважаючи на юний вік 13 років, є чемпіонкою ЦР ДСТ «Колос» серед дівчат.

З ювілеєм Вас, шановний Юрію Васильовичу!!!

А.В.Данканич, І.Д. Волошиновський, Ю.В. Бабич, В.В. Білак, В.В. Раймон, Д.І. Шкарупа, Ю.К. Керечанин

Ваш отзыв

Ваш коментар