Версія для друку Версія для друку

ЩОБ НЕ ЗГОРІЛИ ЗЕЛЕНІ ЛЕГЕНІ КРАЮ

Угіддя державного підприємства «Спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство» Іршаваагроліс» межують із двома третинами територій сільських і міської рад. А площа їх лісів займає більше шістнадцять із половиною тисяч гектарів. Найбільшу їх частину займає середньовікова група лісів — понад одинадцять тисяч гектарів, 532,5 гектарів молодняка, а всі інші — стиглі і перестиглі. Із усіх лісів 70 відсотків площ прилягають до земель запасу сільських рад. В свою чергу це створює чимало проблем для працівників лісової охорони.
Від весни до осені до всіх звичних турбот додаються ще й клопоти по захисту зеленого багатства краю від вогню. З настанням пожежонебезпечного періоду цього року працівниками ДП «СЛАП» Іршаваагроліс» проведено 16 рейдів по знаходженню осередків пожежної небезпеки та виявлено п*ять порушників , на яких накладено штраф на суму 255 гривень. Їх вчинки підпадають під дію двох статей Кодексу України про адміністративні порушення – 77-ої – Порушення вимог пожежної безпеки в лісах та 77-1 — Самовільне випалювання рослинності або її залишків. Дещо тривожить те. Що з кожним роком наші земляки дедалі безвідповідальніше ставляться до того, що нам у спадок залишили предки і що в свою чергу ми повинні залишити своїм нащадкам. Так минулого року було складено всього три протоколи на порушників.
Слава Богу нам не доводилося гасити вогонь у лісі, а лише на прилеглих територіях. По периметру від однієї крайньої точки до іншої — 80 кілометрів.
Значну увагу приділяємо профілактичній, роз*яснювальній роботі. Проводимо зустрічі із активом сіл, у школах, постійно на цю тему наші працівники бесідують із тими жителями сіл, сільськогосподарські ділянки яких межують із лісовими масивами підприємства. Регулярно лісоохоронці навідуються також у місця масового стихійного відпочинку мешканців району. Серед найкращих майстрів лісу, кого варто відзначити і в плані охорони і як активних ро*яснювачів згубної практики спалювання поблизу лісу, особливо слід відзначити Івана Гернешія із Довгого та Петра Сенину із Білок.
Дає свої позитивні результати і наша співпраця із особовим складом територіальних підрозділів МНС. Взаємовиручка, спільні рейди, відпрацювання найбільш складних ділянок і населених пунктів приносять відчутний результат, що важливо як для нас так і для нрих.

Дмитро ШАНДРА,
Головний лісничий ДП «СЛАП» Іршаваагроліс

Ваш отзыв

Ваш коментар