- Нове життя - https://nz-ir.com -

Письменники на Говерлі

Вже стало доброю письменницькою традицією кожного року зустрічати День Незалежності України на найвищій горі України Говерлі. Цьогоріч у сходженні взяли участь тридцять сім письменників майже із двадцяти регіонів держави та одна поетеса із Білорусії. На відміну від минулого року на вершину піднялися всі.
Якщо попередній День Незалежності зустрів екстремалів температурою плюс два градуси, дощем зі снігом, непроглядним туманом та шквальним вітром, що спричинило до того, що до мети дійшло тільки 20% із делегації, то тепер погода сприяла і зігрівала втомлених і гарячих майстрів слова щедрим сонячним промінням.
У цей день підкорюють Говерлу тисячі патріотів. Тому для письменників тут завжди є вдячна аудиторія. Кожен читає по одному віршу, а разом виконується Гімн України. До речі, Гімн попід небесами виконується так часто, що посидіти за імпровізованим столом за склянкою кави чи карпатського чаю та канапками майже неможливо – доводиться постійно вставати. Бо ж не годиться порядним людям сидіти на вершині одного символу, коли виконується інший символ держави.
До речі, символи мають величезну силу. Минулого року, коли Степан Процюк читав на вершині Говерли вірш Івана Франка, небо розвиднилося і на дві-три хвилини показалося сонце. Хай би вже розвиднилося небо і над нашою Батьківщиною! Думаю, що кожен із нас молився там, близько до Бога, саме про це.

Василь Кузан,
учасник щорічного
сходження на Говерлу