Версія для друку Версія для друку

ОСВІТЯНАМ РАЙОНУ Є НАД ЧИМ ПРАЦЮВАТИ

Минулого четверга у районному будинку культури відбулася серпнева конференція  вчителів. Її учасників привітали  голова райдержадміністрації Олександр  Горін і заступник голови  районної ради  Петро Добромільський. Вони вручили також кращим учням   і педагогам почесні грамоти департаменту  освіти і науки  облдержадміністрації,   райдержадміністрації і райради.

Із доповіддю «Про підсумки роботи ДНЗ, ЗНЗ та позашкільні заклади у 2014-2015, та перспективи  розвитку у новому навчальному році» виступила  начальник відділу       освіти  райдержадміністрації Єлизавета Яцканич.

 Ведучи мову про матеріально-технічну базу, Єлизавета Михайлівна  зазначила, що цього річ  відділом освіти проведено капітальний ремонт по заміні дерев*яних вікон  і дверей на металопластикові  в Осійській, Ільницькій, Білківській  Іршавській  №2. Імстичівській ЗОШ І—ІІІ ступенів,  зроблено капітальний ремонт даху Греблянської ЗОШ І-ІІ ступеня, Загатського міжшкільного навчально-виробничого комбінату, Сілецької ЗОШ І-ІІ ступеня. До початку опалювального сезону  заплановано провести капітальний ремонт даху  та утеплення горища  по заходах  з енергозбереження у Лисичівській ЗОШ І-ІІІ ступеня,  реконструкцію  котельні Великораковецької  ЗОШ І-ІІІ ст. капітальний ремонт котельні Загатського МНВК, а також реконструкцію  шкільних котелень в Білках і в Чорному  Потоці.

1333 учні проживають  за межею пішохідної доступності у сільській місцевості. Для них організовано підвезення  10 шкільними автобусами, які перевозять 1003 школярів та найманим транспортом         для підвозу 242 дітей. Один шкільний автобус задіяний в АТО. Для  стопроцентного забезпечення  підвезення учнів до місць навчання необхідно ще три автобуси.

Торкнулася Є.М.Яцканич ще однієї важливої проблеми. Зокрема,  у минулому навчальному році робота відділу освіти була спрямована на  реалізацію програми з енергозбереження та енергоефективності. Частково замінено систему опалення  у Вільхівській  ЗОШ І-ІІІ ст. , НВК Смологовицькій ЗОШ І-ІІ ст.. та  Ільницькому спортивно-гуманітарному ліцеї.

Проведено ремонт системи опалення у Білківській ЗОШ І-ІІІ ст. Білківській ЗОШ І-ІІІ ст.. №2 , Довжанській ЗОШ І-ІІІ ст. , Горбківській, Лозянській ЗОШ І-ІІ ст.. та Брідській ЗОШ І-ІІІст..

 Ведучи мову про дошкільну освіту, Є.М.Яцканич  зазначила, що упродовж  2014-2015 навчального року педагогічна діяльність  освітянських колективів ДНЗ була спрямована на розбудову дошкільної ланки, реалізацію державної політики щодо збереження, розвитку і модернізації. Це сприяло  збереженню мережі та відкриттю освітніх установ, що сьогодні функціонують.

У дошкільних установах віком від 1 до 6 років виховується 4360 хлопчиків та дівчаток, що становить 60%, а дітей від 3 до 6 років нараховується 3 648, що становить 83,4% , кількість дітей 5-ти річного віку 1492, які майже 100% охоплені різними формами навчання щодо підготовки дітей до школи. Ця цифра досягнута завдяки роботі 22-х короткотривалих груп при дошкільних установах. Найближчим часом очікується відкриття ясельної групи на базі Сілецького ДНЗ №2 на 15 місць, дошкільної групи на базі Брідського ДНЗ на 20 місць та відкриття Ільницького ДНЗ №5 на 20 місць.

У наступні роки передбачено подальше розширення мережі дошкільних навчальних закладів за рахунок новобудов, добудов та створення навчально-виховних комплексів з метою охоплення всіх дошкільнят освітою. Зокрема, заплановано будівництво Зарічанського та Малораковецького дошкільних закладів, оскільки у цих населених пунктах найбільше дітей не охоплено дошкільною освітою.

Гостро виникає потреба у реконструкції старої будівлі дошкільного закладу в селі Чорний Потік, поскільки приміщення аварійне, закрите, а діти переведені у приміщення будинку культури.

Попри успіхи, які досягнуто, доповідач торкнулася і проблемних питань. Зокрема, ведучи мову про зовнішнє незалежне оцінювання, Єлизавета Михайлівна зазначила, що ЗНО – одна із найуспішніших реформ у освіті, котра починаючи із 2004 року, дає можливість учням чесно вступити у вищий навчальний заклад, здійснивши свою заповітну мрію. Одним із наслідків поєднання ДПА і ЗНО стало те, що цьогоріч частина потенційних медалістів залишилася без шкільних медалей, оскільки не підтвердила якість своїх знань під час тестування. Так, із 53 заявлених директорами шкіл учнів на отримання золотих медалей лише 20 підтвердили свою нагороду. 15 випускникам вдалось отримати бали, що дозволило їм бути нагородженими срібними медалями, а 37 випускників взагалі втратили можливість бути відзначеними високою нагородою. Із 19 претендентів на нагородження срібною медаллю підтвердили свої знання 7 учнів, отримали срібну медаль замість золотої 8 учнів і не підтвердили свої знання 33 учнів – претендентів на золоту медаль і 12 випускників – претендентів на срібну медаль. Це говорить про те, що освітянам району є над чим працювати. Скажемо більше: серед претендентів на нагородження медалями були й такі, які зовсім не підтвердили свої знання. Це двоє учнів Чорнопотіцької ЗОШ, один із Сілецької ЗОШ, двоє із Іршавської ЗОШ №2, двоє із Арданівської ЗОШ. Частково підтвердили свої знання білківські, вільхівські, довжанські, ільницькі, імстичівські, кушницькі, лисичівські та приборжавські учні.

У обговоренні доповіді взяли участь вчителька англійської мови Іршавської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 Наталія Химич, директор Малораковецької ЗОШ Оксана Гудь, вихователька Білківського ДНЗ №1 Катерина Лутай, директор Іршавської гімназії Олеся Гелетей, заступник директора з навчально-виховної роботи Імстичівської ЗОШ Марина Романець.

Голова райкому профспілки працівників освіти і науки Олег Попович оголосив переможців 15-ї районної спартакіади працівників закладів освіти. Зокрема, перше місце виборола команда Іршавської районної станції юних туристив. Друге – спортсмени Греблянської ЗОШ І-ІІ ст.. і третє – Іршавської ДЮСШ. Їх нагороджено відповідно грамотами райкому профспілки, кубками, медалями і цінними подарунками.

Переможцями у командному заліку 9-ї районної спартакіади серед працівників ДНЗ визнано команди профкомів Доробратівського, Довжанського №1 і Осійського дошкільних навчальних закладів. Їх нагороджено дипломами райкому профспілки, кубками, медалями і цінними подарунками.

Учасники серпневої конференції прийняли відповідне рішення.

Василь ШкірЯ

Ваш отзыв

Ваш коментар