- Нове життя - https://nz-ir.com -

МИСТЕЦЬКА ДИНАСТІЯ ДУРДІВ

Минулого тижня в залі Закарпатського обласного музею народної архітектури та побуту відкрили виставку робіт авторів, об’єднаних не тільки мистецьким зацікавленням, але й кровними зв’язками.Йдеться про родину Ісак-Дурда з с.Приборжавське, яка за кількістю талантів є таким собі творчим феноменом Закарпаття.

«Нас у сім’ї от уже двадцятеро митців, або ж – чотири покоління, – розповідає майстриня народної творчості Антоніна Ісак-Дурда, – старійшина роду, мій батько, — знаний різьбяр Іван Ісак. Цьогоріч йому виповнилося 80! Міркуючи про виставку, ми навіть не сподівалися, що зал нададуть саме напередодні головних державних свят. Для нас це дуже знаково, адже національні й народні цінності наша родина несе як по життю, так і крізь власну творчість. Сподіваємось, що в цьому переконається чимало відвідувачів виставки».

Цього разу експоновано роботи десятьох митців, і це поки найповніше представлення мистецької родини. Як розповіла Антоніна Ісак-Дурда, по приїзді до музею трапився курйозний випадок: із підготовленої колекції робіт у залі вдалось розмістити лише половину, тож решту глядачеві зараз не представили. Загалом, каже майстриня, спільних робіт у родини назбиралося залів на п’ять. Уже й власний музей можна відкривати. Від цього рідне Приборжавське лише виграло б: по-перше, твори майстрів педставляють найрізноманітніші види мистецтва (живопис і графіка, кераміка й лялькарство, різьба по дереву й металу, іконопис та ін.), а по-друге – в творчості багатьох авторів переважає саме колорит рідного села.

Щиро захоплюється приборжавською орнаментикою і сама Антоніна Ісак-Дурда. «Для неї характерна різнобарвність і розмаїта геометричність. До того ж, елементи нашого орнаменту мають дуже цікаві «пташині» назви: перо, хвіст, завихвіст, дзьобик, вічко», — каже майстриня і втілює народні традиції як у вишивці, так і в кераміці, а також популяризує як викладач місцевої школи мистецтв.

Присутніх членів творчої родини вітали з новими звершеннями представники культури краю, колеги та друзі. Родоначальнику ж мистецької династії Івану Ісаку, котрий не відкривав експозицію за станом здоров’я, передали грамоту обласної ради за вагомий внесок у розвиток мистецтва Закарпаття.

Виставка триватиме до 1 вересня цього року.