- Нове життя - https://nz-ir.com -

Я і холестерин

Уперше я дізнався від лікарів, звичайно, що найбільший, найпідступніший і найнебезпечніший мій ворог – холестерин. Одразу взяла цікавість – що таке холестерин, як з ним, власне, боротися? Перечитав гори літератури, передивився десятки телепередач. Виявляється, холестерин – це жироподібна речовина, яка утворюється в печінці, а також надходить в організм з продуктами харчування тваринного походження.
Водночас виникає закономірне питання: раз наш організм сам виробляє холестерин, то, значить, він йому потрібен. І дійсно: холестерин організму просто необхідний. Він входить до складу мембран клітин тіла, використовується для синтезу багатьох гормонів, жовчних кислот, необхідних для травлення. Крім іншого, холестерин займає одне з перших місць у списку найпотужніших антиоксидантів. Він захищає внутрішньоклітинні структури від руйнівної дії вільних радикалів (причини хвороб і старіння).
Якщо рівень холестерину в нормі, а саме менше 5.0 ммоль/л у здорових людей і менше 4, 5 ммоль/л у людей з серцево-судинними захворюваннями і цукровим діабетом, то хвилюватися нема про що.
А ось підвищення рівня холестерину вище вказаного значення призводить до поступового його відкладення на стінках судин і утворення «холестеринових бляшок». Бляшки звужують просвіт судини, кровотік у цьому місці сповільнюється, що призводить до ще більш активного відкладення холестерину. Посудина звужується ще більше і запускається «порочне коло», вийти з якого організму дуже складно. Одними з перших уражаються судини серця( що може призвести до інфаркту міокарда), і судини головного мозку (на початку проявляється у вигляді головного болю, запаморочення, зниження зору, а при прогресуванні – до такого грізного захворювання, як інсульт).
Найбільш цікаво те, що сам по собі підвищений рівень холестерину не викликає ніяких симптомів, тому багато людей і не підозрюють, що його в крові занадто багато. А значить кожна людина, яка старше 20 років, повинна перевірити рівень холестерину кожні 5 років. Для цього достатньо зробити біохімічний аналіз крові в поліклініці.
Страшнувато, чи не так?! Саме підвищений вміст холестерину призводить до ішемічної хвороби серця. Одразу напрошується питання: як знизити холестерин?!
Тут уже без лікаря не обійтися. Обов’язково слід відвідати його, адже тільки він може вирішити: пробувати знизити рівень холестерину дієтою або необхідні лікарські препарати. Але у всякому випадку із холестерином слід боротися серйозно. Справа в тому, що операція або вставлення стентів коштують надто дорого. Це влетить у велику копійку. А от результат…
Отже, треба самому боротися за своє здоров’я. І починати треба з того, що слід відмовитися від куріння і вживання алкоголю. Потрібно збільшити фізичні навантаження. Дуже корисні регулярні фізичні вправи помірної інтенсивності, хоча б по 30 хвилин в день 3-4 рази на тиждень. Треба пересісти із автомашини на велосипед, плавати, танцювати і ходити пішки. Звісно, слід контролювати свою вагу, щоб не допустити розвитку ожиріння.
Найбільші проблеми – від їжі. Тому харчування повинно бути правильним. Раніше я вживав 2-3 яйця вдень, тепер одне-дві – в місяць. Справа в тому, що в жовтку дуже багато холестерину.
Перед приготуванням м’яса зрізайте з нього жир, а з птиці слід знімати шкіру, адже саме вона містить велику кількість холестерину. Необхідно знімати верхній шар жиру з м’ясного бульйону. Виявляється, це легко зробити, якщо бульйон попередньо охолодити.
М’ясо треба запікати на решітці, щоб жир стікав вниз, до м’яса обов’язково подавати овочі.
Особисто я дуже давно відмовився від майонезу, овочів, салату. Особливо корисні фрукти і овочі. У ці літні дні вони мають бути постійно на нашому столі. Там узагалі немає холестерину.
Треба насамперед самому подбати про себе, тому багатьох проблем можна уникнути.
Будьте здорові!
Василь ШКІРЯ