- Нове життя - https://nz-ir.com -

КОНКРЕТНІ СПРАВИ ДЕПУТАТА РАЙРАДИ

Депутат райради Сергій Лупак – відома постать на теренах рідного Сільця, району, зробив багато добрих справ для земляків і продовжує й надалі над цим працювати. Також Сергій Андрійович завжди підтримує акції, ініційовані редакцією. От і нещодавно на чергову з них завітав до нас. У розмові між іншим пролунало, що вже минуло кілька років, як він є депутатом райради. У нас виникла думка зробити певні підсумки справ Сергія Лупака, для виконання яких він сприяв, а також їх підтримував.
– Сергію Андрійовичу, великих зусиль докладаєте для розвитку спорту загалом у районі і чималу увагу цьому питанню приділяєте в рідному Сільці. Але ж спочатку для розвитку спорту треба створити необхідні умови. Як все починалося?
– Кілька років тому настав такий період, коли в Сільці не було ні нормальної футбольної команди, ні стадіону, ні спортмайданчика. Дякувати Богу, нині все це є. Для цього ми доклали багато зусиль. Було зроблено ремонт шкільного спортзалу, тренажерного залу, закуплено інвентар. Варто зазначити, що тут займаються всі бажаючі жителі Сільця. Також зведено трибуну з роздягальнями, душовими кабінами з сучасним отепленням й освітленням, облаштували стадіон зі штучним покриттям тощо. На це пішло чимало зусиль, коштів, часу, енергії. Зате тепер молодь може вести здоровий спосіб життя та має комфортне місце, де активно займатися спортом.
– Знаю, що чимало заходів, започаткованих вами, стали традиційними. Можете їх перерахувати?
– Жителі Сільця позитивно відгукуються про кубок села з футболу, який проводиться щорічно. Тут за звання кращого змагаються команди всіх вулиць села. Кубок Теодора Ромжі проводили на честь відомого єпископа-мученика, а також різноманітні дитячі турніри. У нашому селі ми організовували дитячі турніри чемпіонату області з футболу. У Сільці проводилися всеукраїнські зональні змагання з футболу «Шкіряний м’яч – Кубок Кока-Кола», Кубок «Боржава». Думаю, що це доволі показово. Так само неодноразово проводилися турніри з тенісу. Тут змагаються як молоді вихованці школи, так й жителі села, яким просто подобається цей вид спорту. Це в нас системна робота. Було дуже багато чого проведено. Всього отак одразу і не пригадаєш. Приємно, що всі ці заходи односельці з нетерпінням чекають і дають їм високу оцінку.
– У Сільці є п’ять дитячих футбольних команд. Вони брали участь, скажімо, в міжнародних змаганнях?
– Юним обдаруванням потрібно давати дорогу і стимулювати їх. З хлопцями активно працює тренер Сергій Білан. Юнаки стабільно беруть участь в районних змаганнях, обласних. Неодноразово представляли район в обласному чемпіонаті з футболу, різноманітних кубках, що проводяться на території Закарпаття. Пробували свої сили й на міжнародному рівні, зокрема побували в Угорщині, Італії, Словаччині. Тут теж були серед кращих, потрапляли навіть в одну восьму, а цьогоріч стали переможцями чемпіонату області, виграли «Шкіряний м’яч-кубок «Кока-Кола», а також перемагали в різноманітних турнірах, які проводилися на території області, а окремі з них відбувалися в Сільці. Відрадно, що роботу з молоддю помітили багато жителів району. Свідченням цьому є хоча б те, що вони приводять своїх дітей до нас на тренування. За рахунок розширення географії учасників, бажаючих у нас тренуватися, й збільшується кількість команд. Вважаю, що для хлопців дуже важливий досвід гри, зокрема і міжнародний. Це підштовхує їх до самовдосконалення. Сам бачив, як після такого рівня футбольних поєдинків у дитячих очах з’являється неабиякий азарт до перемоги.
– Здається, за Вашої участі було проведено й низку заходів патріотичного спрямування…
– Патріотичне виховання теж дуже важливе. Саме по собі не виникає. Дітей до цього треба привчати. Гадаю, що це і є якраз одним з елементів державницької позиції кожного з нас. Скажімо, на День Прапора чи до Дня Незалежності ми неодноразово прикрашали центр села прапорцями. У Сільці проходив Всеукраїнський тиждень права за участі районного керівництва. Талановитих юних жителів села запримітили в районі. Відтак вони брали участь у багатьох подіях в райцентрі. Бралися й за громадську роботу. Проводили чимало суботників, де односельці залучалися до облаштування території Сільця.
До речі, велику увагу приділяємо історії села. Вивчаємо історичні факти, пов’язані з нашим селом, з людьми, які проживали на території Сільця. З цього вийшов цікавий проект, який втілюємо в життя, — це видання книги, де вміщуватиметься детальна історія Сільця, заснування нашого села, його розвитку та життя людей, доля яких в той чи інший спосіб пов’язана із нашим селом. Завдяки цьому проекту багато жителів Сільця більше знатимуть про своє рідне село. Ця книга стане елементом патріотичного виховання, любові до своєї малої батьківщини.
– До речі, про свята. Знайомий вчитель казав, що традиційно їх вітаєте з нагоди Дня вчителя, Дня знань.
– На території Сільця є різні установи. Є школи, автостанція, амбулаторія загальної практики сімейної медицини, споживче товариство, будинок культури, дитсадки, бібліотека тощо. У цих організаціях працює чимало авторитетних і здібних людей. З нагоди професійних свят старюся завжди їх вітати з подарунками. Вважаю це правильним з тої точки зору, що таких односельців треба підтримувати й заохочувати.
– Часто надаєте допомогу школі І-ІІІ ступенів. Конкретизуйте, будь ласка.
– Перед початком нового навчального року в школі завжди є чимало клопотів і роботи. Готують приміщення, де треба пофарбувати, прибрати, ремонти зробити. На це потрібні кошти, яких не завжди вистачає. Допомагаю в цьому плані теж. Адже славнозвісна істина каже, що діти – це наше майбутнє. Тому цю справу вважаю своїм святим обов’язком.
– А чи допомагаєте людям із соціально незахищених сімей?
– Чимало односельців у нинішній важкий час потребують матеріальної допомоги та соціальної опіки. Стараюся вивчати їх проблеми та підтримати, допомогти у вирішенні питань. У цьому напрямку активно співпрацюю з відповідними фахівцями районних служб, задіюю всі свої можливості як депутата райради для вирішення проблем, з якими до мене звертаюся жителі Сільця.
– Багато заходів Ви проводили за участі греко-католицької громади. Вирішуєте якісь конкретні їх питання?
– Часто спілкуємося з отцем Михаїлом – настоятелем греко-католицького храму села. Він багато уваги приділяє духовному вихованню молоді. Окрім цього, теж є серед тих активістів, які всіляко підтримують розвиток спорту в селі. Стараюся допомогти їм в розбудові церковної громади та сприяю заходам, які проводить церква.
– На Сході України триває антитерористична операція. Зрозуміло, що є учасники АТО із Сільця. Якийсь зв’язок з ними підтримуєте?
– Всі ми хочемо миру. Але якщо така ситуація, то треба допомагати нашим землякам, не дати сусідам забрати від нас нашу споконвічну землю. Неодноразово разом з футбольною командою брав активну участь у зборі продуктів харчування, одягу, які відправлялися в зону АТО, зокрема такого плану акції ми підтримали, які ініціювали райрада, райдержадміністрація, церковна громада села. Старалися допомогти конкретно і жителям Сільця, які захищають нашу землю на Донбасі.
– Аби зробити перераховані вами справи, необхідно мати свою команду…
– У селі є багато людей, які займають активну життєву позицію. З ними раджуся, співпрацюю, допомагаю тим, хто цього потребує. Саме завдяки цим людям ми змогли змінити на краще наше рідне Сільце. Результат нашої роботи всі бачать і можуть оцінити. Всім спасибі за співпрацю!

Іван СТЕПОВИЙ