- Нове життя - https://nz-ir.com -

БУДІВЕЛЬНА ГАЛУЗЬ НАРОЩУЄ ОБСЯГИ

Одним із основних показників сталого економічного розвитку району є будівельна галузь. Хоча нове будівництво в районі майже не ведеться, тільки в індивідуальному житловому секторі, завдяки будівельникам, навіть в сучасних складних економічних умовах, проводяться капітальні та поточні ремонти об’єктів інфраструктури району.
За І півріччя поточного року будівельними підприємствами та організаціями виконано будівельних робіт на 15722 тис. грн., що складає 10,2 відсотка до загальнообласного показника і перевищує питому вагу сусідніх Мукачівського(2,4%) та Виноградівського (6,6%) районів.
Переважна частка із загального обсягу виконаних будівельних робіт припадає на проведення будівництва інженерних споруд, в тому числі комунікацій та ліній електропередач.
Найбільш вагомий внесок у обсязі виконаних будівельних робіт (більше 85%) забезпечено закритим акціонерним товариством «Електро» (Костак М.І.). На ДП «Фортуна – Іршава» (Горзов В.О.) та ТзОВ СПМК-23 (Дешко О.О.) припадає більше 8%, решта суб’єктів господарювання мають значно менший вплив на формування основних показників будівельної галузі в цілому по району.
Традиційно зростання обсягів виконання будівельних робіт припадає на літній та осінній період, коли в основному укладаються договори на проведення капітальних та поточних ремонтів закладів освіти, охорони здоров’я, культури та благоустрій у м. Іршава та сільських населених пунктах, зокрема облаштування тротуарів й вулиць.
Протягом семи місяців поточного року будівельними організаціями проводились поточні та капітальні ремонти об’єктів промислового та соціально – культурного призначення, зокрема: реконструкція даху будинку міської ради по вул. Набережна, газифікація нових будинків на території району, реконструкція стадіону в м. Іршава, капітальний та поточний ремонти вулиць на території сільських рад, поточний ремонт системи опалення дитячих навчальних закладів у селах Ільниця, Білки, Малий Раковець та м. Іршава.
Робота будівельних підприємств та організацій є нестабільною. Основною причиною низької активності будівельних організацій є неплатоспроможність замовників, а також сезонний характер виконання будівельних робіт.
Нестача обігових коштів та значна конкуренція в будівельній діяльності з боку фізичних осіб змушує будівельні організації та підприємства шукати додаткові обсяги за межами району, зокрема такі роботи ведуться в обласному центрі та інших районах нашої області.
Для покращення існуючого стану в будівництві району необхідне удосконалення нормативної бази, оновлення матеріально-технічної, що мало б захистити вітчизняного товаровиробника, забезпечити конкуренто-спроможність виконання будівельних робіт, надання якісних, різноманітних і кваліфікованих будівельних послуг та сприяти залученню у будівельну галузь відповідних інвестицій.

Ольга Попдякуник,
головний спеціаліст-економіст
відділу статистики в Іршавському районі