Версія для друку Версія для друку

Чим будемо грітися взимку?

Це питання задає собі тепер чи не кожен житель району. Газ, про який ми так довго мріяли, подорожчав у сім разів. Пророчими виявилися слова нашого земляка – колишнього віце-прем’єр-міністра України Віктора Пинзеника, який сказав, що люди ще відмовлятимуться від голубого палива. Отже, треба думати вже сьогодні про альтернативне паливо. Бо зима вже не за горами.
У зв’язку з цим в.о. голови райдержадміністрації Іван Мошкола днями провів нараду з керівниками лісогосподарських підприємств району.
– Ситуація й справді непроста, — наголосив Іван Іванович. – Люди масово почали рубати ліс. Особливо це стосується Собатина. І якби селяни заготовляли дрова лише для себе – вони продають їх в низинні села району і області. Цьому потрібно покласти край. Ліс – це насамперед легені Карпат. І допустити того, щоб його масово вирубували, не можна. Нарешті нам слід навести у лісовому господарстві порядок.
Директор ДП «СЛАП «Іршаваагроліс» Іван Фущич сказав, що із розпадом колгоспної системи, за підприємством залишилось 16, 5 тисяч гектарів лісу. Важко вберегти його від розкрадання у всіх населених пунктах району. Але найбільш критична ситуація в Хмільнику, Імстичові, Вільхівці та Малому Раківці. Водночас Іван Іванович сказав, що в районі відкрито сім складів, де проводиться відпуск паливних дров. Склади знаходяться в селах Лисичово, Суха, Довге, Приборжавське, Малий Раковець, Вільхівка і Локоть. Ціна – від 300 до 445 грн. з ПДВ за м. куб. Виписка дров проводиться щоденно в офісі ДП «СЛАП» Іршаваагроліс» за адресою: с. Довге, вул.. Велика, 5а
Директор ДП «Довжанське лісомисливське господарство» Михайло Нитка теж сказав, що підприємство має можливість реалізувати дрова паливні та дрова колоті до 5 м. куб. для однієї фізичної особи по ціні 405 грн. м. куб. з ПДВ (нижній склад), 285 грн. м. куб. з ПДВ (проміжний склад) і 750 грн. м. куб. з ПДВ (дрова колоті). Звертатися за адресами: с. Загаття, вул.. Жовтнева, 1 і с. Довге, вул.. Січових стрільців, 2.
Директор НПП «Зачарований край» Іван Піняшко наголосив, що основне завдання національного природного парку – зберегти і примножувати ліси. Однак якщо мова йде про малозабезпечених громадян, то вони можуть допомогти сухостоями і вітровалами. А це теж не так мало. Треба просто звернутися до них.
Підсумовуючи нараду, Іван Мошкола сказав, що уже велися перемовини із підприємством по видобутку вугілля у с. Ільниця. Там теж готові піти назустріч населенню.
… Перший крок зроблено. Якщо ми відтепер будемо думати, щоб зима нас не застала зненацька, то справі можна зарадити. У наших оселях буде тепло, затишно і комфортно. Обійдемося і без дорогого райського газу.

Василь ШКІРЯ

Ваш отзыв

Ваш коментар