Версія для друку Версія для друку

Радіє душа хлібороба

Таких людей, як керівник селянського фермерського господарства «Лан» с. Кам’янське Василь Балога, на пальцях однієї руки порахуєш. Усе своє трудове життя він присвятив хліборобській праці. Він – один із тих, хто не на словах, а на ділі любить землю, усе робить для того, щоб вона щедро родила.
Коли колгоспна система почала розпадатися, одним із перших у районі створив фермерське господарство, до роботи в якому залучив свою сім’ю. Постійно дбає про розширення земельної площі. Тепер господарство займає 198 га.
Кам’янські площі рівні, придатні для вирощування озимих і ярих колоскових. Цьогоріч він вирощував пшеницю сорту «Антонівка», «Поліська» − 90 і «Одеська» − 267, а також овес «Нептун». У ці дні любо глянути на хлібну ниву. Колоски вагомі, сповна наповнені хлібом, просто відзвонюють зерном.
За штурвалом комбайна зустріли Василя Івановича. Сонце якраз було в зеніті, припікало так, що на чолі були крапельки поту. Незважаючи на втому, фермер продовжував працювати. Неподалік у загінці був ще один комбайн, а позаду рухалися машини, які доставляють зерно та тік.
Уже традиційно навідується в поле державний інспектор державної інспекції сільського господарства в області Володимир Галас. Він перший порадник фермера. Тому всі роботи проводять тут на високому агротехнічному рівні. І оранка, і сівба, і догляд зроблено на вищому ґатунку. Пшениця чиста від бур’янів. Любо глянути.
− Роботи тепер непочатий край, − каже Василь Балога. – Ще на світанку йдемо в поле, а повертаємося додому пізно ввечері. Слава Богу, що техніка не виходить із ладу, працює на всі «сто». Якщо буде погода, за тиждень – два зберемо весь урожай.
На таких, як він тримається сільське господарство району. Він старається, щоб не пустував жоден клаптик землі.
Незважаючи на свої літа, він почувається у здоров’ї. Спритно піднімається на капітанський мостик (в кабіну), вправно веде комбайн. Як кажуть, Василь Іванович «швидкий на підйом».
Першого серпня йому виповниться 66 літ. Прийдуть привітати його друзі, знайомі, рідні. Свій день народження він вже десятки літ зустрічає прямо в полі. Так буде і цьогоріч.

Василь ШКІРЯ.

Ваш отзыв

Ваш коментар