- Нове життя - https://nz-ir.com -

УНІКАЛЬНІ І НЕВИВЧЕНІ ДІБРОВИ ІРШАВЩИНИ

Перший передгірський масив з південно-західної сторони адміністративної території району простягнувся у вигляді гірської гряди від Іршави до Мукачева. В науковій термінології – це  відриги Вигорлат-Гутинського вулканічного хребта від 270 до 400 метрів над рівнем моря, з досить суворою назвою Гат.

Самих високоякісних лісових угідь є 3125 га. Загальна площа масиву — понад 5 тис. га. Я не обмовився — саме ця місцина лісових угідь мала найбільші за суцільною площею природні насадження дуба скельного. Цього неоціненого багатства, яке на теперішній час ще клаптиками залишилось в цих ландшафтах. Все це ми знали і знаємо,  слідкуємо за процесом змін лісових насаджень, з якими пов’язані не тільки назви урочищ, а й «корислива» дія деревини, яка тут росте, вірніше, росла. Населені пункти Іршавщини: Сільце, Мідяниця, Арданово, Доробратово, Негрово, Загаття, Колодне, Дешковиця, Брід; Мукачівщини: Завидово, Станово, Бабичів. Всі ці села розміщені навколо цього лісового масиву. Вже традиційно ці угіддя відігравали і відіграють роль життєво-важливих напрямків місцевого населення по збору грибів, суниць інших дарів лісу. Села, які розміщені з південної сторони, в кліматичному плані є найтеплішими. Природним свідченням того є знамениті арданівські скоруші.  Ареал поширення цього середземноморського дерева закінчується саме на Іршавщині. Також слід відмітити зростання в кварталі 12,13 Загатського лісництва рідкісного виду дерева береки європейської, яка рішенням обласної влади в 1984 році взята під охорону як пам’ятка природи. Буваючи  в угіддях з південно-східної сторони, в околицях населених пунктів Іршави, Сільця, Броду, в урочищах Жовдушка, Чоргів, Середня табла, місцинах Собатинських озер виявлено порівняно великі площі природного зростання «Ладанного дерева» – ялівця звичайного. Таких суцільних площ на території району і в  Закарпатській області немає. Це унікальне і рідкісне дерево, його живиця (смола) використовується в релігійних обрядах,  як лікарська сировина, прянощі для особливих страв. Народні умільці Рахівщини виготовляють з основного стовбура підставки для посуду, в яких подаються гарячі страви.

Слід взяти до уваги, що з розширенням території НПП «Зачарований край», як було обумовлено рішенням сесії районної ради, до його складу повинні увійти всі природно-заповідні об’єкти району вже створені, а також унікальні території лісових насаджень, водоохоронних зон, і не забудьмо за реліктові природні насадження ялівця звичайного – «Ладанного дерева».

Збереження природи у формі розширення  природно-заповідних територій – це наш обов’язок і перспектива виконання обласної програми сталого розвитку нашого краю, краю під назвою – Іршавщина!

Василь Павлище,

депутат райради.