Версія для друку Версія для друку

У МАКОВОМУ ВІЧНОМУ ВОГНІ ЙДЕ ТРАВЕНЬ КРІЗЬ ХВИЛИНИ, ДНІ І РОКИ…

Здається, 8 травня в місті над Іршавкою буяла справжня макова заметіль. Ці тендітні квітки миру і добра сяяли на лацканах не тільки сивочолих ветеранів війни і зовсім юних школярів, а й усіх, хто прийшов цього дня до пам’ятника воїнам-визволителям, аби долучитися до відзначення Дня пам’яті та примирення і 70-річчя Перемоги у Другій світовій війні.

Одразу завважимо, що протягом попередніх 24 років незалежності України, День Перемоги відзначали за усталеним радянським зразком. Але це не віднадило історичній пам’яті українського народу. І тільки завдяки Указу Президента України П.О. Порошенка «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ої річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ої річниці завершення Другої світової війни» та Закону України «Про увічнення Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» вперше відсвяткували 8 і 9 травня в європейському дусі пам’яті і примирення.

Корзини квітів до пам’ятника воїнам-визволителям поклали керівники району і міста, структурних підрозділів РДА,силових та фінансових структур, приватних підприємств, організацій та установ, громадських, політичних і ветеранських організацій та воїни АТО.

Гірлянду Слави до пам’ятника поклали учні Іршавської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2. Народний духовий оркестр іршавського районного будинку культури виконав пісню «Степом, степом».

Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю історію війні. Не зникне в пам’яті людській, не йде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу – його битва, його перемога над фашизмом. І відрадно, що цьогоріч ми вперше відзначаємо День пам’яті та примирення з метою гідного вшанування українського народу, його визначного внеску у перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні.

− Ми ніколи не забудемо того, − сказав у своєму виступі на мітингу т.в.о. голови РДА Віктор Симканинець, − що зробили для нас ви, ветерани війни, і низько схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, хто зупинив ворога ціною власного життя.

Заступник голови районної ради Петро Добромільський висловив слова безмежної подяки та шани учасникам Другої світової війни, побажав їм здоров’я, Божої благодаті та мирного неба над головою. А міський голова Іршави Степан Бобик у своєму зверненні до ветеранів і всіх присутніх побажав, щоб нам усім не доводилося чути слово «війна».  Кожен із виступаючих завершував свій виступ словами «Слава Україні!», на що у відповідь лунало «Героям Слава!».

Учасники антитерористичної операції на Сході країни Сергій Бугайцов і Микола Дикий разом із іршавськими школярами віднесли запалені лампадки до Пам’ятного знаку «Борцям за свободу і незалежність України, Героям Небесної сотні та загиблим в зоні АТО».

Із словами вітання до присутніх звернулися голова районної організації Товариства добровольців Закарпаття – учасників війни Василь Рацин і ветеран війни Андрій Надь. Вони наголосили, що і сьогодні війна не обійшла нашу державу. Десятки, сотні, тисячі наших братів, синів, чоловіків і коханих – патріотів нашої держави знаходяться на передовій, захищаючи неньку-Україну, а в багато з них уже віддали своє життя за нас.

Від вдячної молоді слово надається учням загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 м.Іршава Олександру Жупанину та Олександрі Свиді.

На знак поваги за здобуту перемогу у війні юні іршавчани подарували ветеранам війни квіти. Вони подякували їм за мирне небо над головою, за перемогу над фашизмом у Другій світовій війні.

Василь ШКІРЯ.

Ваш отзыв

Ваш коментар