- Нове життя - https://nz-ir.com -

НА ІРШАВЩИНІ ВСТАНОВЛЕНО ЩЕ ОДИН ПАМ’ЯТНИЙ ЗНАК СІЧОВИМ СТРІЛЬЦЯМ

Цей березень для села Горбок – особливий. Адже тут, на шкільному подвірї, відбулася знаменна подія – вшанування пам’яті 6 січових стрільців-односельчан та відкриття меморіальної дошки з такої нагоди.

Ініціаторами та виконавцями такого заходу є ВО «Свобода», як відомо, відродження національної пам`яті – частина парламентської Програми свободівців.

На урочистості зібралася уся шкільна та сільська громада, завітали ініціатори встановлення меморіальної дошки – М.М. Мочан, журналіст ТК «Тиса» І.М. Гармасій, Я.В. Гудь, запрошено представників місцевої влади – заступників голови райдержадміністрації М.М. Полончака та голови райради П.П. Добромільського, начальника відділу освіти Л.М. Яцканич, депутатів сільської ради, священників, рідні, близькі січових стрільців. Також на урочистості прийшли хлопці-односельчани – учасники АТО, вихованці школи – Гриць Вадим, Паук Микола, Лемак Іван, Маметко Ігор.

Урочисте зібрання з нагоди відкриття меморіальної дошки вступним словом відкрив директор Горбківської школи С.М. Кобаль.

Зі словами вдячності ініціаторам та організаторам встановлення меморіальної дошки у селі Горбок виступив П.Добромільський,  який висловив глибоку повагу і низький уклін січовикам, які загинули, і хлопцям, які зараз боронять нашу державність, нашу суверенність, нашу незалежність.

М.Полончак закликав усіх схилити голови за героїв-січовиків, Небесної Cотні та учасників АТО, і відзначив, що наш громадянський обов`язок – берегти історичну правду тих подій та відроджувати славні сторінки героїчної історії нашого народу.

До патріотизму та національної свідомості сьогоднішню молодь закликав М.Мочан. Він відзначив, що дуже потрібним є відкриття сьогодні меморіальної дошки Горбківським січовим стрільцям, які, ризикуючи власним життям, житям своїх рідних, боролися за волю у Карпатській Україні. Проте значно раніше потрібно було вшановувати пам`ять народнх героїв – борців за свободу і незалежність – ще 24 роки тому, коли наша держава лише починала робити перші кроки свого становлення. На прикладі січовиків і всіх борців за Україну потрібно було виховувати нашу молодь. Тоді не було би сьогодні анексії Криму, не було би загарбницької війни на Сході.

Зі словами гордості та вдячності учительському складові за проведену пошукову роботу та патріотичне виховання учнів – учасників АТО виступила Є.Яцканич. Вона відзначила, що жоден урок історії, жоден гурток,  жодна виховна година не замінить сьогоднішній захід.

Найвиразнішим був виступ щирого свободівця Я.Гудь, який сказав, що 76 років ми не мали права вшановувати своїх героів, 76 років ми терпіли наругу над нами, над нашими звичаями, над нашою культурою. І сьогодні ми маємо змогу увіковічнити горбківських героїв на меморіальній дошці. «Загинути, але здобути волю» – ось девіз справжніх героїв, січовиків. Я.Гудь висловив свою впевненість, що ми будемо мати вільну, справедливу державу.

Про історію створення Карпатської України та період боротьби за її існування, соборність виступила журналіст І.Гармасій. Вона зауважила, що робота по відродженню славних сторінок минулого продовжується. Адже Бог благословив нас, сучасних українців, нарешті відродити історію і будувати справжню, сучасну, незалежну, соборну Україну.  Подарувала книжку о.Степана Папа «Велика боротьба» вчителю історії школи, на сторінках якої описані події тої Великої боротьби і в чому вона полягала.

Також до виступів долучилися Й.Й. Поп – патріот, прихильник націоналістичних ідей, борець за свободу і соборність нашої України. Зі словами вдячності організаторам встагновлення меморіальної дошки у рідному селі виступила депутат селищної ради Г.В.Алфелді.

Про страшні події у березневі дні 39-го року та жорстокі, звірячі знущання угорських катів розповіла свідок тогочасних подій, донька січовика Варги Павла, колишній вчитель Горбківської школи Г.П.Алфелді.

Заключним словом перед присутніми виступила учитель історії, керівник історико-краєзнавчого гуртка М.В. Кобаль, яка подякувала організаторам за встановлення меморіальної дошки з викарбуваними іменами січовиків-односельчан: Варга Павло, Федорка Василь, Туряниця Іван, Шебела Іван, Данканич Іван, Роман Михайло!

Учні згадували про березневі події 1939 року у своєму селі, читали патріотичні вірші, співали «Молитву за Україну», а у свідомості кожного громадянина лунали до болю вразливі слова: «Слава Україні!», «Героям слава!», «Слава нації!», «Смерть ворогам!», «Україна понад усе!».

Ми памятаємо вас, наші славні герої!