- Нове життя - https://nz-ir.com -

ЗМІНИ ЩОДО ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

10 березня 2015 року Президент підписав Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення”№2212, який набуде чинності з 1 квітня 2015 року.

Цим законом внесено ряд суттєвих змін, зокрема, у період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії або щомісячного довічного грошового утримання у порядку та на умовах, передбачених Законами України “Про статус народного депутата України”, “Про державну службу”, “Про прокуратуру”, “Про судоустрій і статус суддів”, пенсії/щомісячне довічне грошове утримання, призначені відповідно до законодавства, не виплачуватимуться. Тобто, у зв’язку із внесеними змінами державні службовці та особи, які працюють на посадах, пов’язаних з державною службою, не отримуватимуть одночасно і заробітну плату, і пенсію.

 У період роботи на інших посадах/роботах пенсії/щомісячне довічне грошове утримання, призначені відповідно до законодавства, виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, тобто не менше 1423 грн., ця норма діятиме до 1 січня 2016 року. Після звільнення з роботи пенсії/щомісячне довічне грошове утримання виплачуються у розмірі, обчисленому відповідно до законодавства”.

До Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, що пенсіонерам, які мають прибуток від зайняття підприємницькою діяльністю, надбавки до пенсії, передбачені непрацездатним членам сім’ї, не нараховуються.

Пенсії військовим, інвалідам 1-3 групи, учасникам АТО, членам загиблих учасників бойових дій скорочуватися не будуть.

В Законі України “Про державну службу”: максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Обмеження щодо виплати пенсій, не застосовується на особливий період до осіб, які займають посади державних службовців в Міністерстві оборони України, Збройних Силах України, інших військових формуваннях та правоохоронних органах, а також безпосередньо виконують функції із забезпечення обороноздатності держави, та пенсії яким призначено відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”. Після завершення особливого періоду виплата пенсій таким особам припиняється.

Юридичний відділ

 апарату РДА