- Нове життя - https://nz-ir.com -

ГЕРОЇ − СЕРЕД НАС!

Хто б ще рік тому подумав, що на Сході України розгориться справжня війна. І агресором виявиться найближчий сусід – Росія. Сотні, тисячі українців із перших днів стали на захист рідної Вітчизни. І серед них був наш земляк Юрій Король із Заріччя. Він служив у добровільному батальйоні «Айдар» водієм бензовозу. Біда могла статися кожної миті: досить лише одного пострілу…

− Про черговий вчинок Юрія мало хто знав, − каже Зарічанський сільський голова Марина Васько. – Страшна звістка у родину Королів надійшла на початку лютого. Виявилося, що Юрій загинув ще 5 вересня минулого року у боях за Щастя, що на Луганщині.

Важко писати про таке. Бо він більше ніколи не побачить рідну матір, дружину і трьох донечок. Залишаться тільки спогади про нього. Тільки тепер стало відомо, як загинув цей мужній воїн: сепаратисти підірвали машину, в якій він їхав. Його вдалося ідентифікувати тільки за допомогою проведення експертизи ДНК.

Сумна звістка надійшла і в Лозу. 28 вересня 2014 року обірвалося життя мешканця села Юрія Соколочка. Ось що розповідає Іван Петенько, Лозянський сільський голова:

− Він жив по сусідству. Батьки приїхали в наше село із Білорусі. Юрій закінчив місцеву школу, середню освіту здобув у Іршаві. Кохану дружину уподобав у Греблі. Це була проста, звичайна людина. Як і більшість закарпатців, ходив на заробітки у східні області. Учасником АТО став добровільно. Був коректувальником. Серед тих, хто став на захист небезвідомого аеропорту в Донецьку, була і 79-а аеромобільна десантна бригада, де він ніс службу. Під час оборони їх групу терміново викликали на допомогу побратимам. Їхали на БТРі. Саме тут екіпаж і наздогнав ворожий снаряд, який пробив броню і забрав життя майже всіх солдат. Серед них був і Ю. Соколочко.

Іван Петенько каже, що Юрій не був ідеальним, але роботи ніколи не цурався. Щоб його не попросив зробити для села, ніколи не відмовляв: чистив кювети, наводив лад на кладовищі, допомагав людям по господарству. Багатьом односільчанам його не вистачатиме. Залишаться про нього тільки спогади.

Слава Героям!

Василь ШКІРЯ.