Версія для друку Версія для друку

НЕ ГУБІТЬ ПЕРВОЦВІТИ – ЗАКЛИКАЮТЬ ІРШАВСЬКІ ПРАВООХОРОНЦІ

З настанням весни в Україні відбувається масова несанкціонована торгівля рідкісними видами ранньоквітучих, ендемічних, реліктових та занесених до Червоної книги України рослин. Особливого розмаху вона набуває напередодні 8 Березня.

Значна частина таких рослин вивозиться для продажу у великі міста. Прикро, що  на ринках та вулицях   можна побачити громадян, які торгують білоцвітом весняним, підсніжником білосніжним та шафраном. Взагалі деякі громадяни квіти збирають, можна сказати, по-варварськи виривають прямо із цибулиною. Внаслідок щорічного такого масового зривання квіток на букети поступово знищуються рідкісні ранньоквітучі рослини.

Здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують законодавство України. До того, ж нагадуємо, що згідно зі статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення знищення видів рослин, які занесені до Червоної книги України, тягне за собою накладання штрафу на громадян від 340грндо 510грн, з конфіскацією незаконно добутого, і на посадових осіб від 510до 850грн з конфіскацією незаконно добутого.

За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесеного до Червоної Книги України, ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу  від 153 до 408 грн.

Варто пам»ятати, що купуючи букетик первоцвітів, ми стаємо співучасниками злочину, злочину проти природи.

Щоб зберегти красу рідного краю, кожний з нас може:

не руйнувати місця, де зростають первоцвіти;

не зривати їх під час цвітіння;

не купувати їх на ринках;

До того ж, більшість громадян знають, що знищувати види рослин, занесені до Червоної книги України, заборонено законодавством, проте не кожен знає, що продавати червонокнижні види рослин, навіть якщо вони вирощені на власній присадибній ділянці чи у саду, не можна без відповідних дозвільних документів. Під час перевірок буде братися до уваги лише їх наявність.

Як розповів начальник дільничних інспекторів міліції Іршавського районного відділу міліції, підполковник міліції Ярослав Тодавчич, на даний час на території Іршавського району проводяться  профілактичні заходи під умовною назвою  «Первоцвіт-2015». Ми робимо все, щоб їх захистити, але нам необхідна Ваша допомога. Закликаємо взяти активну участь у захисті весняних первоцвітів.

Віта  Горзов,

 Іршавський

РВ УМВС.

Ваш отзыв

Ваш коментар