Версія для друку Версія для друку

ПРОЙШЛА ПІДСУМКОВА НАРАДА ПО РОБОТІ СФЕРИ КУЛЬТУРИ У 2014 РОЦІ

Не зважаючи на погану фінансову ситуацію та залишковий принцип фінансування, культура району залишається на висоті. Про це говорила у своїй доповіді на підсумковій нараді начальник відділу Ганна Матіко. Повністю її доповідь опубліковано на сайті «Іршава онлайн» (http://irshavaonline.com/informaciya-pro-stan-sprav-u-galuzi-kulturi-ta-turizmu-irshavskogo-rajonu-za-2014-rik/), де усі зацікавлені можуть не тільки ознайомитися з ним, але і залишити коментар, висловити пропозицію. Це нова практика, яку ми, редакція газети «Нове життя» та громадські активісти, хочемо запровадити в районі. Принагідно звертаємося до всіх керівників: просимо надавати нам цифрові варіанти звітів для їх оприлюднення на сайті. Особливо це стосується галузі освіти та охорони здоров’я, служби доріг та військкомату – сфер нашого життя, які нас нині турбують найбільше. Це буде не тільки в дусі часу, але і зніме певну соціальну напругу, яку породжує не тільки війна на Сході нашої країни.

Дві співдоповіді не були опубліковані на вказаному сайті і не можуть бути проаналізованими, оскільки директор бібліотеки та директор районного будинку культури не надали їх редакції, хоча про це було сказано їхнім безпосереднім керівництвом.

Стратегію розвитку культури у контексті життя району озвучив голова райдержадміністрації Віктор Симканинець. Він високо оцінив роботу галузі та звернув увагу присутніх на те, що у цьому році відповідно до нових законів місцеві громади можуть взагалі відмовитися від будинків культури та бібліотек. Щоб не допустити цього, працівники мусять знаходити нові форми роботи, модернізувати установи, перетворювати їх на сучасні комп’ютеризовані інформаційні центри, подібні тому, який працює у районному центрі та ще у кількох селах. Тоді люди стоятимуть на захисті установи і не дозволять не рахуватися із позицією її працівників. Але цей захист та відповідна реакція районної влади мусить бути усвідомленою і базуватися на затребуваності сфери культури у кожному конкретному селі. Тільки школи мистецтв можуть працювати спокійно, залишаючись під захистом районної та центральної влади.

Виступив на нараді і заступник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Іван Канюка. Він підкреслив, що Іршавська культура знаходиться на високому рівні, окремі її колективи та талановиті особистості прославляють не тільки район, але і Срібну Землю, і всю Україну, адже виступають по всій Європі, несуть наші народні пісенно-танцювальні традиції, нашу високу духовність, художню творчість у світ. На завершення свого виступу І.І.Канюка вручив почесну відзнаку з ювілейною медаллю та грамотою до 60-річчя хору «Боржава» багаторічному керівникові танцювальної групи колективу, балетмейстеру та постановникові багатьох композицій Іванові Панькові, який працював із Михайлом Машкіним із першого дня роботи ансамблю.

Василь Кузан.

Ваш отзыв

Ваш коментар