Версія для друку Версія для друку

2014 РІК ЗАВЕРШЕНО – ПОРА ЗВІТУВАТИ!

Суб’єктами господарювання району підбито підсумки роботи за минулий рік  і наступила напружена пора звітування. Відповідно до Закону України «Про державну статистику» респонденти зобов’язані безкоштовно у повному обсязі, за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, у визначені терміни подавати органам державної статистики достовірну статистичну інформацію та дані бухгалтерського обліку, за визначеними Державною службою статистики переліками по промисловості, сільському та лісовому господарству, будівництву, роздрібній та оптовій торгівлі, транспорту, зв’язку, послугах, зі статистики праці, структурної статистики та за іншими спеціалізованими галузями відповідно до виду економічної діяльності суб’єктів.

Термін подання річної фінансової звітності за 2014 рік – не    пізніше 28 лютого 2015року.

Вибір бланків фінансової звітності здійснюється суб’єктами на підставі норм Господарського кодексу України, П(С)БО 25 і не залежить від того, в якому колі звітних одиниць (в основному, малому чи в додатковому) знаходиться підприємство. Відповідальність за визначення складу форм фінансової звітності, встановленого відповідно до законодавства для великих (середніх) та малих підприємств, покладається безпосередньо на респондента і не відноситься до компетенції органів державної статистики.

Малі підприємства, які визнані такими відповідно до чинного законодавства, можуть подавати фінансову звітність на скорочених бланках за фф.№№1-м, 2-м «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва»

Жодних винятків для подання річної звітності суб’єктами в залежності від виду їх економічної діяльності, організаційно-правової форми господарювання, а також розміру (велике, середнє та мале підприємство) чинним законодавством не передбачено, тобто звітування всіх підприємницьких структур, фермерських господарств, релігійних громад, профспілок, благодійних фондів, політичних партій, інших неприбуткових організацій, які ведуть бухгалтерський облік є обов’язковим.

Нагадуємо, що у випадку неподання звітності посадові особи суб’єкта господарювання несуть адміністративну відповідальність, яка встановлена  статтею 186-3 КУпАП.

Звертаю  увагу респондентів на те, що на сьогодні є можливість  подання фінансової та статистичної звітності в електронному вигляді.

На даний момент існує  8 комерційних програм, за допомогою яких можливе подання звітності в електронному вигляді. Серед програм електронного звітування є платні та безкоштовні. Слід відмітити online-сервіс «iFin», який працює з безкоштовними ключами АЦСК ІДД Міндоходів.

 З метою ознайомлення з роботою онлайн-сервісу розробники програмного забезпечення «iFin» (https://www.ifin.ua/) надали можливість одноразового подання всіх форм статистичної звітності за 2014 рік у безкоштовному режимі.

За детальною інформацією слід звертатися на сайт Державної служби статистики України, розділ “Електронна звітність”, підрозділ  “Інформація для респондентів”.

 

 Віра Сироваткіна,

начальник відділу статистики в

Іршавському районі

Ваш отзыв

Ваш коментар