Версія для друку Версія для друку

ДВА КОЛЕКТИВИ – ДВІ ВІЗИТІВКИ ІРШАВЩИНИ. А КЕРІВНИК – ОДИН!

Мова йтиме про Народний фольклорний ансамбль «Іршава» та Народний хор лікарів Іршавщини, про два знакові колективи району, які представляють нашу культуру далеко за межами Закарпаття та України. Обидва колективи створила і керує ними до сьогоднішнього дня Надія Іванівна Мельник-Гудь, заслужений працівник культури України. Ансамбль «Іршава» у цьому році відзначає своє 25-ліття, а хору лікарів – 15! Це привід не тільки для святкування, але і для розмови про чудову людину, талановитого керівника, особистість, роль якої у розвитку культури району важко переоцінити.
        Ідея створення фольклорного ансамблю народилася у 1990-му році, коли країна входила в кризу, коли культура переживала руйнацію, усі великі колективи району припиняли свою діяльність, розвалювалися. А у всі наступні важкі роки у районі діяв чи не єдиний колектив – «Іршава». Мало того, він їздив по Європі, по Україні, представляв наш край на найбільших і найпрестижніших фестивалях, став справжньою візитівкою району. Основу репертуару колективу  завжди складали пісенні і обрядові традиції Іршавщини, Закарпаття. В його концертних програмах органічно переплітаються  народний гумор, танець, фольклорно-етнографічні картинки, мелодії багатонаціонального краю, що було тоді новаторським а тепер залишається неповторним.
        Досвід закордонних поїздок показав, що найпривітніше глядачі сприймають мобільні рухливі колективи. Тому хореографія в ансамблі займає важливе місце. Для співпраці Надія Іванівна запросила талановитого хореографа-постановника, заслуженого працівника культури України Михайла Шютіва. Чудові і енергійні танці та колектив, що постійно омолоджується, дають вражаючі результати, концерти завжди проходять на  ура! Ансамбль пропагує народні обряди, фольклорну класику, збережену в наших селах, передусім це композиції «Довжанка», „Бубнарський”, „Раківчанка”, „Раковецький кручений” тощо.
        Ансамбль „Іршава” неодноразово приймав участь у міжнародних фестивалях народної творчості Словаччини, Угорщини, Польщі, Чехії, Португалії, побував з творчими поїздками у Франції, Швейцарії, Італії, Німеччині, Австрії, де концертні програми користувались великим успіхом. Колектив є лауреатом багатьох регіональних пісенних фестивалів на Україні (Львів, Івано-Франківськ, Рівне, Київ, Полтава, Сорочинці, Корець, Коломия), а також переможцем телевізійних конкурсних програм народної творчості „Сонячні кларнети”, „Горицвіт”,  «У гостях у Івана Поповича», які демонструвались по телебаченню у багатьох країнах світу.
        Колектив постійно у пошуках нових мелодій, танців, відроджує забуті традиції та обряди нашого регіону і втілює їх в піснях, танцях на великій сцені. Записано багато телевізійних музичних програм «Заспівайме собі файно»,  «Іршавські наспіви», «На фіглі до Марьки Голубинської»,  «На полонині», «Садиме капусту», «На рибалці», «На охоті», «Ріжеме свиню», «Підготовка різдвяних свят», «Щедрий вечір, добрий вечір», «Збираємо гриби», «Весна на Іршавщині», «Син Божий днесь народився» та багато інших.
        Про хор лікарів, до речі, єдиний колектив такого типу в області, теж можна говорити довго та багато. Створений він був із ініціативи професора Василя Васильовича Рішка, тодішнього начальника районного управління охорони здоров’я, тепер, на жаль, уже покійного. Всіляке сприяння з боку начальника, талант керівника Надії Іванівни, ентузіазм самих лікарів, які до того не мали де проявити свої таланти, зробили велику справу. Вдало підібраний репертуар, експерименти із сценічними постановками та виконання пісень у супроводі оркестру, фонограми чи фортепіано, акапельний спів, яскраві костюми – усе це працювало і працює на авторитет колективу та його незмінного керівника. Гастрольні поїздки та виступи на фестивалях – дається взнаки специфіка лікарської праці – здружують колектив, додають снаги та бажання жити із піснею та оптимізмом.
Петро Добромільський, заступник голови Іршавської районної ради: «І народний фольклорний ансамбль «Іршава», і народний хор лікарів під керівництвом заслуженого працівника культури України Надії Іванівни Мельник-Гудь є візитівками нашого району. Районна рада та я особисто підтримували і будемо підтримувати усі таланти, які піднімають імідж Іршавщини, які прославляють наш край та Срібну Землю не тільки на теренах району, але і за його межами. Обидва колективи та і сама Надія Іванівна належать до таких людей. Після кожної їхньої поїздки на великі фестивалі в Україні чи за кордоном ми маємо нову нагоду гордитися тому, що привозять вони звідти нагороди вищого ґатунку – Гран-прі чи просто перше місце. Більше б таких активних і неординарних людей у нас було! До речі, часто заходжу на сайт фольклорного ансамблю і з задоволенням переглядаю їхні програми».
Ганна Матіко, начальник відділу культури Іршавської райдержадміністрації: «Я завжди говорю: якщо людина талановита, вона талановита у всьому. Надія Іванівна – це людина, яка завжди підтримає, порадить у важку хвилину. Надзвичайно приємно, що хором лікарів керує заслужений працівник культури України Надія Іванівна Мельник-Гудь. Приємно відзначити, що Іршавський хор лікарів – єдиний колектив художньої самодіяльності медиків у області. І ми цим гордимося. Минулого року у червні мені пощастило бути із хором лікарів та фольклорним ансамблем «Іршава» на фестивалі у Сніні (Словаччина). Саме я очолила цю делегацію і, як керівник, хочу сказати, що обидва колективи мали великий успіх, глядачі були просто у захваті від наших виступів. Приємно також, що хор лікарів виконує пісні місцевих авторів (Олесі Худи, Ганни Валюк (Гаврилик), Василя Кузана, Степана Гіги, Івана Поповича). Нещодавно колектив пройшов успішно чергову атестацію. Члени комісії високо оцінили роботу колективу та особисто керівника. А глядачі аплодували стоячи. А перше знайомство з колективом «Іршава» співпало з моїм призначенням на посаду начальника відділу культури і туризму Іршавської РДА, коли «Іршаву» було запрошено на фестиваль у Воловець. Там глядачі сприймали колектив із викликами «Браво». І в той момент я відчула велику гордість за Іршавщину. За це – низький уклін Надії Іванівні, адже це дійсно талант від Бога, який Вам, Надіє Іванівно, потрібно берегти, а нам – цінувати!»
Сергій Караслай, начальник управління охорони здоров’я Іршавської райдержадміністрації: «Ми намагаємося всіляко підтримати хор лікарів та особисто керівника – Надію Іванівну. Пісня, у виконанні хору, допомагає нам не тільки змістовно провести дозвілля, але у прямому розумінні позитивно впливає на процес оздоровлення людей, у першу чергу – самих лікарів. Адже вони щоденно переносять величезні навантаження, приймають десятки хворих, які, крім усього іншого, забирають енергію, виснажують інтелектуально та емоційно. Спів у хорі допомагає відновити нормальний психоемоційний стан організму лікаря, на короткий час виводить із замкнутого кола і дозволяє розслабитися та отримати естетичну насолоду не від споглядання чогось, а від участі, від власної самореалізації у творчому колективі. У результаті – і лікарі задоволені, і пацієнти отримують більшу віддачу.
Зора Фенич, районний онколог, староста хору лікарів: Ми досить довго тримаємося. Нічого нас  не зламало. Але то все завдяки Надії Іванівній. Але з її боку ми отримуємо не тільки підтримку – у її особі ми маємо цікавого співрозмовника, порадника, товариша, яскраву особистість, яка, крім усього іншого, є і талановитим наставником, і чуйним керівником, людиною, яка дбає про всіх разом і кожного окремо. Лікарі багаті на таланти. Надія Іванівна дає можливість кожному найбільш повно розкрити талант виконавця, артиста, закоханого у музику та пісню. Є у нас уже і диск із піснями та колядками. Є поїздки, концерти, є можливість хоч на кілька днів забути про турботи і пожити у світі прекрасного. А ще хочеться сказати, що тепер ми дивилися всі по телебаченню «Битву хорів» і захоплювалися. Але те, що вони роблять і показують тепер – вона з нашим хором робила 15 років тому. Маю на увазі модернізацію хору – ми виконуємо такі пісні, про які і подумати не могли, що їх можна співати хором.
           Тетяна Кузан, районний терапевт, солістка хору лікарів: Дуже добре, що для нашого колективу керівник пише свої обробки. Вона добре знає наші вокальні можливості і таким чином так розписує голосові партії, щоб колектив звучав гармонійно, злагоджено і передавав максимум емоцій твору. Це надзвичайно великий позитив у нашій роботі. Дуже добре, що пісня об’єднала нас із солістом із Осою Юрієм Паньком. Він є психолог по спеціальності і дуже близький цим до професії лікаря. Нам легко співати з ним у дуеті. Нещодавно на семінарі працівників культури, коли колектив захищав звання «Народного», ми з ним виконували пісню Олександра Сабадаша «Пісне з полонини». Надзвичайна пісня, яка вражає своєю мелодикою. Вона завжди сприймається на «біс». Приємно, що хор виконує також пісню Степана Гіги на слова мого чоловіка Василя Кузана «Золото Карпат». Хор показав високу культуру виконання – це і спів морморандо, ланцюгове дихання, динамічні відтінки, вміння співати з солістами і показати драматургію пісні.
Юрій Буряс, староста фольклорного ансамблю «Іршава», хореограф: Надія Іванівна – дуже здібний керівник. Робота з нею – це постійно діюча творча лабораторія. Вона завжди приходить із новими ідеями і конкретно знає як їх реалізувати. Обидва колективи, якими вона керує, дуже дружні (незалежно від статусу і віку). Добре ще і те, що у нас постійно є концерти, ми презентуємо нашу творчість за межами району та за кордоном. Не багато колективів у області може похвалитися таким. Кожен із нас працює для того, щоб донести нашу культуру і традиції Іршавщини до жителів інших регіонів. Хоча не всі учасники мають музичну освіту, але кожен бажає бути в колективі, кожному цікаво брати участь у творчому процесі поруч із колегами. Вона хороший лідер, завжди стримана, натхненна у роботі – постійно знаходить якісь родзинки. Товариська, щира, відверта, чуйна і приємна у спілкуванні.
Світлана Тинта, концертмейстер хору лікарів та ведуча майже всіх концертів, районний ендокринолог: У нашому колективі є кілька сімей – це сім’ї Попович, Сукович, Буря. Спільний спів і у сім’ях зближує людей, не тільки у колективі. Адже ми пізнаємо один одного з іншого боку, з творчого. Ми перестаємо бути особами без інтересів та без статі, перестаємо бути просто однаковими людьми у білих халатах – стаємо особистостями, які можуть реалізувати себе навіть на сцені, перед сотнями і тисячами людей,  Дає шанс мати ще одно коло – проживати ще одне життя. Відчуває наші потреби. Талановита дуже людина.
Ірина Паньканинець, колега, керівник народного ансамблю «Освітянка»: Про Надію Іванівну? Слів нема. Одні захоплення! Ця жінка підняла народну музичну культуру Іршавщини на такий рівень, що нам іще працювати і працювати. Усі ці роки вона є лідером і тримає планку, ні на міліметр не опускаючи її. Можна про неї дуже багато говорити, але це – головне. Все інше – дурниця! До речі, саме Надія Іванівна створила колектив «Освітянка», вісім років керувала ним (а я була просто учасницею), а потім передала мені. Я щиро їй вдячна за це.
Ольга Кукла, колега, керівник фольклорного ансамблю «Сколомиєчка»: Надія Іванівна – талановитий професійний керівник, прекрасна, добра, чуйна людина, красива жінка. Керівник, який дає собі раду і в фольклорі, і в естрадному жанрі, і в ліриці. Багатогранний талант дав їй Бог. Крім усього іншого вона вміє знайти підхід до кожного з виконавців, вміє знайти саме тих виконавців, які зможуть якнайкраще передати суть твору, розкрити його глибинне наповнення. Я дуже високо ціную її і як людину, і як професіонала своєї справи. Найсвіжіші її роботи – «Весільні наспіви» та «Віночок коломийок» – мені дуже подобаються.
Менчук Наталія, директор Приборжавської школи мистецтв: Я завжди казала, що Надія Іванівна може зробити із ведмедя танцюриста, а із того, кому слон наступив на вухо – співака. Але у неї є ще й інший талант – вона вміє знаходити тих, хто ні з ведмедями, ні із слонами немає нічого спільного. І цих людей об’єднує у колективи, визначає кожному його роль, підбирає чудовий репертуар, робить обробки фольклорного матеріалу, зібраного у селах району та області. Завдяки ансамблю «Іршава» я об’їздила майже всю Європу, чого сама б собі ніколи не могла дозволити. Ми побачили як живуть цивілізовані люди і тепер хочемо туди. Усі наші концерти мали шалений успіх. І це не залежало від того, чи знають люди нашу мову, чи ні. Енергетика музики, танцю, нашого народного гумору підкоряла всіх і всюди однаково. Уся програма була тонко продуманою. Часто Надія Іванівна на ходу міняла програму, бо відчувала гостро настрої публіки. За це ми нерідко злилися на неї, адже перебудуватися на ходу не так просто. Але потім, коли був результат, ми всі були вдячними своєму керівникові. Надія Іванівна – перлинка нашого району. Знає весь район, усі традиції сіл, відбирає краще і, після власної талановитої обробки подає на суд глядачеві. Я безмежно вдячна за ту частку душі, яку вона вклала в мене. Вона побачила мій талант і всіляко сприяла його розвиткові. І так може сказати кожен учасник колективу. А ще у мене є таке побажання: у цьому році отримати від Надії Іванівни подарунок – збірку творів у її обробці. Мене особисто зачаровують її обробки пісень Олесі Худи: для тріо – «Коханий мій», для квартету – «Зелена пісенька», «Журавлик», «Метелики чужих надій» та вже знаменитої «Тобі Іршаво», яку виконує і хор лікарів. Ці пісні звучали на сценах Національної опери, палацу «Україна». А ще зовсім  недавно Надія Іванівна стала ідейним наставником та концертмейстером народного жіночого вокального ансамблю «Конвалії». І як вона все встигає? Я від неї не тільки багато вчуся, але і обожнюю її!
Євгенія Мельник, хореограф Великораковецької дитячої школи мистецтв, багаторічний учасник народного фольклорного ансамблю «Іршава»: Надія Іванівна схожа на феєрверк, фонтанує ідеями і нестандартними поглядами на мистецтво. Із простої речі, звичайної мелодії, яку ми сотні разів чули і співали на весіллях чи у компаніях вона може зробити таку річ, що перехоплює подих. Усі її обробки надзвичайно професійні, яскраві та неординарні. Я горджуся, що у мене така тітка. Я виросла у колективі під її чітким керівництвом і як професійний хореограф, і як тамада. До речі, багато наших учасників проводять тепер різні заходи, концерти, весілля… А починалося все із одного анекдоту, який ми розказували чи не вперше в житті на сцені, на великій сцені як учасники програми ансамблю «Іршава». Ми всі вдячні своєму керівникові і бажаємо Надії Іванівні щастя і здоров’я, творчих успіхів ще на багато років активного життя. До речі, Надія Іванівна ініціювала видання збірки мого дідуся Івана Мельника «Лист із дерева життя». Він у нас був знаменитим у свій час поетом-піснярем. І моя тітка, і мій дідусь є для нас, молодих, прикладом того, як треба любити наші традиції і як їх примножувати.
Іван Попович, Народний артист України: Ми неодноразово разом брали участь у концертах та телепрограмах. Надія Іванівна створила такі колективи, якими може гордитися Україна. Мені приємно, що хор лікарів виконує і мої пісні, як от «Карпатський край», «Закрпаття моє» та інші. Таких людей треба однозначно підтримувати. Коли я приїжджаю в Осій, де я народився зразу хочеться мені зателефонувати і поспілкуватися з щирими, світлими, творчими людьми, які випромінюють позитив, і мене заряджають тим же. Пропадає втома, і я готовий творити. Я часто повторюю при нагоді і без неї, що Надія Іванівна Мельник-Гудь уже давно Народна артистка України, а не просто Заслужений працівник культури України. Надійко, дай Бог тобі міцного здоров’я, творчої наснаги, невичерпної енергії, здійснення мрій, і я плекаю надію, що ми з тобою і твоїми колоритними колективами створимо ще багато спільних творчих програм.
Василь Кузан
8f2dd71444daafdd646eb85e9e29f611
05d573bd8364bd34df0c816a2957f902

Ваш отзыв

Ваш коментар