- Нове життя - https://nz-ir.com -

НЕ ВЕДІТЬСЯ НА ШАХРАЙСЬКУ ВУДОЧКУ

Попри всі попередження іршавських міліціонерів, селяни знову і знову попадаються «на гачок» до так званих телефонних шахраїв.

Телефонні шахраї використовують будь-які способи для досягнення своїх злочинних цілей. Вони вміло грають на людських почуттях. Як завжди, їх головна мета – обманним шляхом заволодіти чужими грошовими коштами.

Аналіз показує, що «телефонні шахраї» діють за однією і тією ж схемою. Зазвичай вони телефонують потенційній жертві пізно вночі, з прихованого номеру телефону, розповідають страшні історії про близьких, при цьому нав’язливо пропонують свої послуги.

Наведемо кілька прикладів, як діяти громадянам у разі отримання подібних дзвінків. Сподіваємося, що вони допоможуть розпізнати телефонного шахрая:

– якщо вам телефонує невідома особа й повідомляє, що ваша близька людина скоїла дорожньо-транспортну пригоду, обов’язково поцікавтеся – де саме, на якій вулиці, в якому місті чи регіоні, марку автомобіля, його колір та державний номерний знак;

– якщо вам телефонує невідома особа і повідомляє, що ваш син наніс кому-небудь тілесні ушкодження, розпитайте про колір очей і волосся сина, його зріст і тілобудову, в чому він одягнутий та взутий. Попросіть співрозмовника передати слухавку сину, а при розмові з ним запитайте – число, місяць і рік його народження, адресу проживання, номер домашнього телефону. – якщо вам телефонує невідома особа, представляється працівником міліції і повідомляє, що ваша близька людина перебуває в міліції за скоєння того чи іншого правопорушення, а щоб уникнути відповідальності, необхідні гроші, з’ясуйте у псевдо-міліціонера його звання, в якому саме міськрайвідділі він працює, на якій посаді, де саме знаходиться відділ, його адресу та робочий номер телефону співрозмовника.

Шановні громадяни! Якщо вам зателефонують незнайомі особи і повідомлять про те, що з вашими рідними трапився подібний інцидент, не піддавайтеся впливу шахраїв. Не поспішайте перерахувати гроші на номер вказаного абонента, на телефонну картку, або віддати гроші.

Іршавська міліція вкотре радить у подібних випадках – зателефонуйте за номером 102 і дійте згідно інструкцій оперативного чергового.

Бережіть себе та своїх близьких!

Віта Горзов

Іршавський РВ УМВС