- Нове життя - https://nz-ir.com -

ЩО ТУРБУЄ ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ?

Конституція України проголосила нашу державу демократичною, правовою та соціальною, в якій основою верховенства є закон, а людина, її життя і здоров’я, честь і гідність визначаються найвищою соціальною цінністю.

 В кінці минулого року у Дніпропетровську пройшов VІ з’їзд Профспілки працівників культури України.

Ставлячись з розумінням до складних умов і в цілому підтримуючи дії Президента України з порятунку держави, учасники  з’їзду вважають неприпустимими запропоновані законопроекти, реалізація яких призведе до знищення культури, особливо на селі, значного обмеження соціальних прав працівників, гарантованих Конституцією України. Крім того, вилучення із профільних законів норми регулювання питань соціального захисту працівників культури призведе до звуження змісту і обсягу підзаконних, що категорично забороняється статтею 22 Конституції України.

Учасники VІ з’їзду Профспілки працівників культури України закликали Уряд невідкладно розпочати цивілізований та європейський підхід до формування державних рішень шляхом консультацій з роботодавцями та профспілками, та запевняють,  що профспілка і надалі займатиме соціально-відповідальну позицію у суспільному житті держави та послідовно відстоюватиме трудові права та соціально-економічні інтереси людини праці.

Для ознайомлення з результатами роботи з’їзду та іншими питаннями згідно плану роботи проведено підсумкове засідання райкому профспілки працівників культури. Головами первинних профорганізацій було висловлено ряд критичних зауважень, а саме:

– окремими сільськими головами не вирішуються питання ремонту клубних закладів, придбання музінструментів та костюмів для колективів художньої самодіяльності;

– не виплачується матеріальна допомога на оздоровлення, на вирішення соціально-побутових питань згідно ЗУ «Про культуру» стаття 29;

– скасовано 20%-ву надбавку методистам РБК, які працюють на село, навіть при наявності економії фонду оплати праці у відповідний період (наказ Мінкультури №67 від 11.10.2007р.);

– не відраховується профкомам 0,3% ФОП на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу згідно Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»;

–  про запровадження в районі негативної практики щодо погодження направлених на роботу молодих спеціалістів, адже це порушення трудового законодавства.

Обговорено також ряд інших питань, затверджено план роботи райкому на І півріччя 2015 року, статистичну та фінансову річну звітність.

Оксана Сідор,

 голова Іршавської 

районної профорганізації,

учасниця VІ з’їзду

Профспілки  працівників культури України