Версія для друку Версія для друку

ЯК ТУРИСТИ В ЛУКОВІ ВУЗЛИ В’ЯЗАЛИ…

Початок зими в цьому році видався напрочуд теплим. Цим скористався педагогічний колектив Іршавської районної станції юних туристів і організував трьохденний навчально-тренувальний похід .

Змагання  з в’язання вузлів проходили в одному з мальовничих сіл нашого району – в  Лукові. Дирекція райСЮТур намагається постійно розширювати географію проведення туристичних змагань для того, щоб її вихованці могли краще ознайомитися з історією, природою, традиціями всіх населених пунктів району. Мало хто з юних туристів бував у гірських селах, тому бажаючих відвідати Луково було надзвичайно багато.

Отож, з 5-го по 7-ме грудня юних туристів із їх наставниками гостинно приймала Луківська ЗОШ І-ІІ ст..

Школа вразила нас із першого погляду. Красиве приміщення (як ззовні, так і в середині) – це неодмінна заслуга директора школи Ольги Хандра, яка контролювала її будівництво із самого початку, дбала про те, щоб усе було зроблено якісно і по-сучасному.

Після своєрідного розселення в чудових класних приміщеннях, всі учасники змагань були запрошені на урочисте відкриття до актової зали. Учні та педколектив цієї школи влаштували нам справжнє свято: урочисто прибрана сцена, красивий каравай на вишитому рушнику, святково одягнуті  виступаючі – все це додавало хорошого настрою гостям. Урочистий вечір, розпочала директор школи Ольга Хандра. Не обійшлося свято і без поважних гостей. На урочистій лінійці-відкритті змагань зі словами вітань до всіх учасників звернулися: Віктор Симканинець – т.в.о. голови Іршавської районної державної адміністрації, Петро Добромільський – заступник голови Іршавської районної ради, Василь Пасуля – сільський голова Лукова та Іван Терпай –  директор Іршавської райСЮТур. Із програмою змагань юних туристів ознайомив Олександр  Осійський –  головний суддя змагань.  «Родзинкою» урочистого вечора стали Луківські вечорниці, які перенесли нас у минуле.

Наступного дня (в суботу) всіх гостей школи чекала цікава і пізнавальна краєзнавча екскурсія селом, яку організували і провели директор школи Ольга Хандра, її заступник – Ганна Лях та керівники гуртків Іршавської райСЮТур – Оксана Шоніна та Світлана Дубанич. Юні туристи мали змогу відвідати місцеві храми – «Церкву Жін Мироносиць» та «Церкву Святого Димитрія». Настоятелі храмів ознайомили юних туристів з історією їх будівництва, з цікавими моментами життя прихожан. Одним із найцікавіших об’єктів даної екскурсії виявився дерев’яний млин, що знаходиться на обійсті Денисаа Сенинця. Діти мали змогу побачити, як вода приводить в рух великі жорна, і як звичайне зерно перетворюється на борошно.

У районних змаганнях з в’язання туристичних вузлів взяло участь 148 вихованців туристсько-краєзнавчих гуртків Іршавщини, з них 56 дівчат та 41 юнак молодшої та 29 дівчат та 22 юнаки старшої вікової груп. Кожна команда складалася з двох учасників різної статі відповідного віку. В командному заліку зараховували спільний результат. Кожен учасник змагань повинен був правильно зав’язати якнайбільше туристичних вузлів за найкоротший час.

Переможців було, як завжди, багато, адже нагороджувалися кращі серед  дівчат та юнаків кожної вікової категорії. Перше місце у загальнокомандному заліку серед учасників молодшої вікової групи виборола команда Довжанської ЗОШ І-ІІІ ст. у складі: Олега Боднаря та ГанниПанич (керівник гуртка О.Д.Боднар); друге місце посіла команда Дубрівської ЗОШ І-ІІІ ст.. у складі: Марини Федорчанич та Сергія Поповича (керівник гуртка Т.В. Білак); а третє місце – команда Великораковецької ЗОШ І-ІІІ ст..у складі: Тетяни Клим та Дениса Половки (керівник гуртка М.В. Половка).

В особистому заліку серед юнаків молодшої вікової групи кращими стали: Олег Боднар з Довгого, Денис Половка з Великого  Раківця та Олександр Миронов з Ільниці. Серед дівчат у молодшій віковій групі перемогу вибороли Марина Федорчанич та Тетяна Зовдун з Дубрівки і Алла Панич з Довгого.

Серед учасників старшої вікової групи у командному заліку перемогу здобула команда Дубрівської ЗОШ І-ІІІ ст. у складі: Віталія Звонаря та Аліни Мельник, яких підготувала керівник гуртка Т.В. Білак; друге місце посіла команда Сухівської ЗОШ І-ІІ ст. у складі: Анюти Ряски та Михайла Пупени); третє місце – команда Ільницької ЗОШ І-ІІІ ст. у складі: Вікторії Кампо та Едуарда Сушанина (керівник гуртка Л.Р. Осійська).

Кращі результати серед юнаків старшої вікової групи показали: Віталій Звонар і Володимир Коровський із Дубрівки та Едуард Сушанин з Ільниці. Серед дівчат кращими були Анюта Ряска із Сухої, Аліна Мельник та Неля Попович із Дубрівки.

Відвідавши школу в селі Луково, юні туристи та їх наставники поверталися додому з масою позитивних емоцій і приємних вражень. Більшість вихованців туристичних гуртків відвідали село Луково вперше, але всі без винятку отримали велике задоволення як від знайомства із школою, так і від чудових краєвидів села, так і від самих змагань.

Дирекція та педколектив Іршавської райСЮТур висловлює щиру подяку всьому трудовому колективу Луківської ЗОШ І-ІІ ст. за належну організацію та сприяння у проведенні районних змагань з в’язання туристичних вузлів.

 Леся Осійська,

методист Іршавської

райСЮТур.

Ваш отзыв

Ваш коментар